Becsapják a fogyasztókat azok az árusok, akik a spanyol, az olasz, vagy más mediterrán területről érkezett földiepret hazaiként árulják. A hazai szamóca szezonja csak májusban kezdődik, így aki most vásárol magyar feliratú gyümölcsöt, az biztos, hogy nem hazai termékhez jut - figyelmeztet a Vidékfejlesztési Minisztérium. A hvg.hu-nak viszont a termelők azt jelezték, mégis van már hazai eper.
Az utóbbi napokban az üzletekben és a piacokon magyarként árulják a Spanyolországban vagy Olaszországban termesztett földiepret, pedig a hazai, fólia alatt termesztett gyümölcs csak május első felében, a szabadföldi termesztésű – az időjárási körülményektől függően – pedig május közepe és június harmadik hete között lesz kapható - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A külföldről behozott termékek hazaiként feltüntetésével megtévesztik a fogyasztókat, akik a hazai, kiváló minőségű, zamatos, illatos szamócára számítanak. Az importgyümölcs nem versenyezhet a magyar termés minőségével. A hazai klimatikus viszonyok között, magyar földön termesztett szamócafajták kiválóak, íz-, illat-, élvezeti értékük miatt szeretik a vásárlók.
Ezt használják ki azok az importőrök és árusok, akik jóval a szezon előtt próbálják magyarként eladni a külföldi termékeket. Ezzel nemcsak itthon, de határainkon kívül is – amennyiben az átcsomagolt, átcímkézett külföldi árut magyarként kínálják – rontják a magyar termékek hitelét.
A hazai földieper-szezon május közepén kezdődik csak, így a most ekként árult gyümölcs biztos, hogy – a teljes érettségi szint elérése előtt leszedett – kisebb élvezeti értékű, külföldi termés. A hvg.hu-nak viszont lajosmizsei termelők a minisztérium közleményére reagálva azt mondták, mégis vásárolható már hazai eper, tőlük legalábbis igen.