Itthon MTI 2011. december. 01. 09:21

Még 70 ezer köbméternyi vörösiszapos földet kell elszállítani

Decemberben befejeződik a szennyezett föld beszállítása az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre; még mintegy hetvenezer köbméternyi vörösiszapos anyagot kell bevinni, amelyet a tavaly októberi katasztrófa után a Marcal folyó medréből kotortak ki - közölte az újjáépítési operatív törzs főnöke csütörtökön az MTI-érdeklődésére.

Antoni Miklós alezredes tájékoztatása szerint a Marcalból kikotort anyagot már nem az eddig használt IX-es tározóba hordják a teherautók, hanem a X-es kazettától északra kialakított átmeneti tározóba. Hozzátette: erre a gátak megtámasztási munkálatai miatt volt szükség, és emiatt egy időre le kellett állítani a már összegyűjtött anyag beszállítását.

Emlékeztetett, hogy a múlt héten befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése, a folyó 60 kilométeres szakaszán a katasztrófa következtében átlagosan 15-30 centiméteres iszapréteg rakódott le a mederben és a padkán.

Közölte, hogy a jogi munkacsoport a mentesítési munkák miatt az ingatlanokban keletkezett másodlagos károk elbírálásán dolgozik, a felmérést a napokban fejezik be a szakértők.

Nagyítás-fotógaléria a vörösiszap katasztrófa emlékképeivel - kattintson a képre!
Stiller Ákos

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?