2011. november. 09. 18:28 MTI Utolsó frissítés: 2011. november. 09. 18:11 Itthon

Stégek tömege maradt a Balatonban a szép ősz miatt

A korábbi évekkel összehasonlítva jóval több stég maradt az idén a Balatonban, feltehetően a kellemes ősz miatt hosszabbra nyúló horgászszezon miatt, pedig azokat október végéig el kellett volna távolítani - mondta el Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője szerdán az MTI-nek.

Míg a korábbi években általában 10-20, idén 99 stéget nem távolítottak el a tóból a határidőig a gazdáik, pedig ez kötelességük lenne. A vízben maradó stégeket a jég deformálhatja, megrongálhatja, így veszélyt jelenthetnek a következő szezonban a vízi járművek, a fürdőzők számára. 

Pécseli Péter azt mondta, a vízügyesek kivárják az enyhe idő végét, remélve, hogy még sok stéget kiszednek a mederből a tulajdonosaik, de egy-két héten belül megkezdik a tóban maradt stégek begyűjtését. Mivel ezek elhelyezése a Balatonban engedélyköteles, így elvileg azonosítóval ellátottak. A legális stégeket a vízügy visszaadja a gazdáinak, amennyiben kifizetik a szállítás díját, illetve a hatóság munkadíját. A siófoki raktárban maradó stégeket, köztük az illegálisakat, fél évig tárolják, majd megsemmisítik.

A kirendeltség vezetője arról is beszámolt, hogy a vízügyi igazgatóságok januártól nagyszabású közmunkaprogramot indítanak, ebből a balatoni kirendeltség is részesül. A közmunkások egyebek között a gyakran a nádasokban elhelyezett illegális "bejárók" eltávolításában és az illegális feltöltések visszabontásában működnek közre szakemberek irányításával.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?