Itthon MTI 2011. szeptember. 30. 15:58

Idén is 400 dámszarvast lőnek le a Gúthi-erdőben

Számos hazai, illetve vendégvadászt várnak az idei dámszarvasidényre a Gúthi-erdőbe – közölte Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

A vadászterület állománya 1000 példány körül mozog, ezek közül évente mintegy 400 dám kerül a terítékre. Az állatok többsége lapátos, míg kisebb részük nyársas és kanalas bika, illetve tehén, ünő és borjú. A lapátos bikák 90 százalékát a barcogás alkalmával lövik meg a vadászok, az októberben zsákmányolt dámtrófeák érmes aránya 80 százalékos, az aranyérmeseké pedig 60 százalék körül van – ismertette a vezérigazgató.

Szalacsi Árpád szerint a dámbikákra még mindig jelentős a kereslet, mivel a Gúthon korábban megszokott vendéglétszám az idei barcogásra is bejelentkezett. Augusztus végére a golyóérett bikákat kivétel nélkül lekötötték, ekkorra a vadászati lehetőségek 70 százalékát sikerült értékesítenie a társaságnak. A vendégkör átalakult az elmúlt években: a Gúthra látogató vadászok harmadát mára belföldi vadászok teszik ki, de sokan érkeznek Ausztriából, Németországból, Dániából és az idén először Litvániából is – tette hozzá az erdészeti társaság vezetője.

A Nyírerdő Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 60 ezer hektáron kezeli az erdőterületeket, ebből 23 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Gúthot mintegy negyven éve telepítették be az ország legjobb vadászterületeiről származó dámegyedekkel: a céltudatos vadgazdálkodás eredményeképpen 1991-ben és 2002-ben világrekord bikát sikerült terítékre hozni. A jelenlegi világranglista első harminc helyezettje között hét gúthi bika található.

MTI / Kovács Attila

A Hajdú-Bihar megyei Nyíradony mellett található terület 1997 óta a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű, s ez az egyetlen vadászterület a világon, amely két alkalommal kapta meg az Edmond Blanc-díjat, a természetvédelem, az erdőgazdálkodás valamint a vadgazdálkodás területén megvalósított összhang és egyensúly megteremtése miatt.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?