2011. február. 09. 19:13 MTI Utolsó frissítés: 2011. február. 09. 19:13 Itthon

Jávor: nem jut lúg a Torna-patakba

Közvetlenül nem jut lúg a Torna-patakba az ajkai timföldgyár X/a kazettájából - mondta szerdán Jávor Benedek (LMP), a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy szerda délután a tavaly októberben átszakadt vörösiszap-tározónál  tájékozódott a helyzetről. Jávor Benedek ugyanis korábban olyan információkról értesült, hogy közvetlenül lúg juthat a patakba, illetve - mint mondta - erről számoltak be többször a helyi (kolontári) lakosok is.

Az LMP-s képviselő hangsúlyozta, hogy Greenpeace mérései a Torna-patakba ömlő folyadék magas arzén-koncentrációjára vonatkozóan valósak ugyan, ám azokat olyan helyen végezték, ahol még nem történt meg a semlegesítési eljárás. Az arzénkoncentráció mértéke azonban ezután is "problémás", s ezt a helyzetet kezelni kell - fogalmazott Jávor Benedek.

A helyszíni bejárás során a képviselő meggyőződött arról is, hogy a IX-es kazettából jut - már semlegesített - folyadék a Torna-patakba, egyelőre így tudják csökkenteni a X-es kazettára nehezedő nyomást. Jávor Benedek megjegyezte: környezeti szempontból az sem jó, ha akár semlegesített folyadék is bejut közvetlenül a Tornába, de most a biztonsági szempontok kerültek előtérbe.

Az ellenzéki politikus úgy nyilatkozott: láthatóan komoly erőfeszítések történnek a gondok enyhítésére. "Mi ebben partnerei vagyunk a kormányzati szerveknek" - mondta, hozzáfűzve, hogy "beszéljenek közösen a feladatokról".

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?