2010. október. 15. 19:38 MTI Utolsó frissítés: 2010. október. 15. 19:44 Itthon

Megkezdték a termelés újraindítását a Mal timföldgyárában

Megkezdődött a termelés újraindítása a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyárában - közölte Petróczi Tímea, a céget felügyelő kormánybiztos szóvivője péntek este.

A szóvivő közleménye szerint a gyár kedden érheti el teljes üzemmódban való működését. Hozzátette: a felügyelők pénteken megvizsgálták a gyártás újraindításának körülményeit, ezt követően Bakondi György kormánybiztos hiánypótlásra szólította fel a cégvezetést.

Csütörtök este még azt közölték, hogy péntek reggel indul újra a termelés az üzemben, miután a hatósági engedélyek igazolták, hogy a gyár biztonságosan működik. Az újraindított termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik; a működés beindításához már korábban felfűtötték a gépeket - közölték csütörtökön.

Péntek reggel hat óra, azaz műszakkezdet előtt az MTI tudósítója csak néhány embert látott az ajkai timföldgyár bejáratainál. Délután Petróczi Tímea azt közölte, adategyeztetés miatt még nem indult meg a termelés.
A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által üzemeltetett vörösiszap-tározó X. számú kazettájának gátja múlt hétfő délután szakadt át, amelynek következtében egymillió köbméternyi iszap és lúgos víz öntött el három települést, kilenc ember halálát okozva.

Az ajkai timföldgyárban másnap, október 5-én állították le a termelést, miután Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felfüggesztette a Mal Zrt. termelői tevékenységét a katasztrófa miatt. A vállalatot utóbb állami felügyelet alá vonták, és kormánybiztost neveztek ki az irányítására, valamint a több milliárd forintnyi kár felszámolására.

A Mal Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása, timföldgyártás már csak Ajkán folyik. A cég 100 százalékban magyar tulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1100 embernek ad munkát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?