2010. július. 15. 17:24 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. július. 15. 19:22 Itthon

Robbanás Királyszentistvánon - fotó

Több hordó felrobbant egy királyszentistváni hulladékkezelő üzem udvarán. A rendőrség lezárta a környéket.

A telepen többek közt veszélyes hulladékot is tároltak - szerves oldószereket -, s a hordók a nagy hőségben berobbantak - mondta Bakos György. Közlése szerint több száz hordó gyulladt ki, jó néhány a robbanástól a levegőbe repült. Ismertetése szerint néhány vastartály is begyulladt, és sűrű, fekete füstöt kibocsátva ég a bennük lévő vegyszermaradék. Bakos György hangsúlyozta, hogy folyamatosan mérik a levegő gázkoncentrációját; egyelőre nem kerültek veszélyes mértékben gázok a levegőbe.

A mérési eredmények a "határértéken mozognak" - jegyezte meg. Bakos György közölte: elővigyázatosságból megkérték a királyszentistváni lakosokat, hogy zárkózzanak be, azaz ne tartsák nyitva a lakásuk ajtóit és ablakait. A sajtófőnök szerint a tűz helyszínétől mintegy 800 méternyire van a település.  

MTI

A helyszínen 10 tűzoltóegység, mintegy negyven tűzoltó dolgozik - tájékoztatott a sajtófőnök. Hangsúlyozta, hogy a riasztás a legmagasabb ötös fokozatú volt, s a lángok megfékezésében részt vesznek a veszprémi, székesfehérvári, siófoki, pétfürdői és a balatonfűzfői tűzoltók, több egységgel.

A rendőrség Királyszentistván környékén az utakat lezárta.

Czaun János, az Észak-balatoni Hulladékkezelő Konzorcium elnöke, Veszprém alpolgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem a június végén átadott, 16,5 millió eurós beruházással épült új királyszentistváni hulladékkezelő központ gyulladt ki, hanem az attól mintegy 100 méternyire lévő, veszélyes hulladékokat is tároló telep. Az új objektumot védik - mondta Czaun János, de szerinte a tűz átterjedésétől nem kell tartaniuk.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?