2009. május. 15. 15:00 MTI Utolsó frissítés: 2009. május. 15. 14:56 Itthon

Hat köbméternyi szennyeződést távolítottak el a Bodrogról

Eddig körülbelül hat köbméternyi olajos szennyeződést távolítottak el a Bodrogról - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

Jelenleg is tart a szlovák vízügyi szakemberek által a folyóba juttatott olajmegkötő, úgynevezett "adszorbens anyag leszedése" a folyó vízfelszínéről.

A kárelhárítási munkák - a Borsod megyei Alsóbereckinél - akkor kezdődtek meg, amikor információt kaptak arról, hogy a Bodrog szlovákiai szakaszán - a ladmovcei kikötőben - csütörtökön hidraulika-olaj került a folyóba egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben.
 
Az éjszaka folyamán felkészültek a kárelhárítási munkálatokra, ennek az időszaknak a védekezési költsége körülbelül két millió forintra tehető - mondta az igazgatóság szóvivője. Hozzátette: a tényleges védekezési költségek azonban csak néhány nap múlva határozhatók meg pontosan. Az előzetes egyeztetések szerint a szlovák fél a jövő hét elején szállítja el és ártalmatlanítja a veszélyes anyagot. 
 
A történtek miatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó felső szakaszán, ez a legmagasabb riasztási szint. Ezt a készültségi fokozatot pénteken még mindenképp fenntartja az igazgatóság.
 


Hirdetés
Minden, amit tudni érdemes Trump vámháborújáról
hvg360 Hamvay Péter 2025. április. 09. 14:30

Szabó Adrienn dietetikus: Az inzulinrezisztencia visszafordítható, és szinte semmi sincs tiltólistán

Az inzulinrezisztencia a kettes típusú cukorbetegség előszobája lehet, a jó hír az, hogy megelőzhető és gyógyítható. A sok zöldséget és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó menü mindenkinek ajánlott, az inzulinrezisztenciával és a diabétesszel élőknek pedig kötelező. Miért kell napi egy kiló zöldség-gyümölcs? Mikor együk a tejtermékeket? Hogyan szokjunk le az édességről? Ha már fehér kenyeret eszünk, hogyan csökkentsük az ártalmait? Szabó Adrienn dietetikussal beszélgettünk.