Túl sok az adalék és a só a kenyerünkben
Minden negyedik, a boltok polcain található kenyérben találtak az előírtnál jóval több sót az ellenőrök. Olyan fehér vagy barna kenyér pedig csak elvétve került kezükbe, melyben nem volt semmiféle adalékanyag.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a kereskedelemben értékesített, csomagolatlan és csomagolt fehér illetve félbarna kenyereket vizsgálta háromhónapos akciója során. A vizsgálat, mely során 209 gyártó 600 kenyerét vették górcső alá, kiterjedt az ország egész területére.
Minden hatodik kenyéren hibásnak találták az ellenőrök a jelölést: a legtöbb ilyen jellegű hibát az okozta, hogy a gyártók nem megfelelő lisztet használtak fel, vagy nem az előírt lisztaránynak megfelelően állították elő termékeiket. A vizsgált kenyerek 26 százalékánál találtak a megengedett sótartalomnál magasabb értéket, a kenyerek 15 százalékának savfoka pedig nem érte el az előírt értéket.
Műszaki jellemzők tekintetében a 600 kenyérminta 41 százaléka - 245 darab - nem felelt meg. Miután a vizsgálat három hónapon át tartott, ebből adódóan előfordult, hogy egy-egy gyártó terméke újra vizsgálatra került. A hibás terméket előállító gyártók mindössze negyede javított a kenyér minőségi jellemzőin.