2006. június. 12. 12:49 MTI Utolsó frissítés: 2006. június. 12. 12:51 Itthon

Miskolci vízfertőzés: még száz ember kórházban

A miskolci Semmelweis Kórházban - bár folyamatosan cserélődnek - még mindig száz fölött van a víz fertőzöttsége miatt a fertőző osztályon kezelt betegek száma.

A hétvégi adatok alapján vasárnapra mérséklődött az ambuláns betegek száma, ám a felnőtt háziorvosi ügyeleten még mindig háromszáz beteg jelentkezett, kétharmaduk panaszkodott hányásra, hasmenésre. A gyermekorvosi ügyeleten 108-an jelentkeztek, kilencven százalékuk hozható kapcsolatba a vízfertőzéssel – közölte Koleszár Lajos, a kórház igazgató-főorvosa.

Száz fölött van az intézményben kezeltek száma, de a betegek folyamatosan cserélődnek. Minden betegtől vizsgálati mintát kérnek, ugyanis ebből lehet kitenyészteni a kórokozókat. "Az elküldött anyagból kimutatták a calici vírust, illetve a campylo baktériumot, így a járvány már vélhetően nemcsak a vízfogyasztás útján, hanem emberről emberre is fertőz."

A fertőtlenítés és a higiéniai előírások szigorú betartása nagyon fontos, így csökkenthető annak a veszélye, hogy a még egészséges hozzátartozók is megfertőződjenek. A város érintett területein a csapvizet főzésre már használhatják, és tíz perces forralás után is lehet fogyasztani.

A borsodi megyeszékhely területének egynegyedén fertőzött a víz, a város többi részén nincs és nem is volt probléma. Leskó György, Miskolc polgári védelmi vezetője vasárnap azt közölte, hogy a vízszennyeződés mintegy 43 ezer embert érint.

Az elmúlt héten a rendkívüli esőzések miatt a miskolctapolcai vízbázisba került szennyeződés, ezt a részt azonnal leválasztották a vízellátó rendszerről, de június nyolcadika a városban több mint ezren megbetegedtek, vasárnap délutánig összesen 1107 beteget regisztráltak.

Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?