2005. augusztus. 31. 12:24 HVG Utolsó frissítés: 2005. augusztus. 31. 12:28 Itthon

Már májusban bizottsági téma volt a "kémügy"

A parlament nemzetbiztonsági bizottságában már májusban téma volt a Szatmári-ügy, a "kémtörténet" főszereplője pedig valójában nem Szatmári Ildikó, hanem férje, Szatmári Tibor lehet.

A kémelhárítás tervet dolgozott ki a kémkedés gyanújába keveredett Szatmári Tibor és felesége, Szatmári Ildikó – szakszóval – elszigetelésére, amely állítólag éppen a Magyar Nemzet által múlt héten kirobbantott „kémbotrány" miatt szakadt félbe – derül ki a HVG csütörtökön utcára kerülő friss számából.

Az alaptörténet egyébként már régóta forgalomban van: elsőként idén áprilisban a Transindex, a kolozsvári magyar nyelvű hírportál fórumán jelent meg – Szatmáriék nevével – egy utalás, majd a magyar Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának május 3-ai, egyébiránt az Nemzetbiztonsági Hivatal éves jelentésének rutinszerű megvitatására összehívott ülésén Demeter Ervin (Fidesz-MPSZ) volt titokminiszter vetette fel, hogy a házaspárt illetően hírszerzési gyanút felvető „adatok keletkezhettek". Kérdés, Demeterhez mikor jutott el a hír, a HVG értesülései szerint ugyanis a tavaly decemberi, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampánya során a Fidesz több vezető politikusa még aktívan konzultált Szatmári Tiborral.

A magyar elhárítás egyébként nyilvánvalóan a férjet tartotta veszélyesebbnek, ő ugyanis rendszeresen részt vett a Magyar Állandó Értekezlet legbizalmasabb ülésein, így az NBH joggal tarthatott attól, hogy az ott elhangzottak illetéktelen fülekbe jutnak. A kulturális-oktatási szférában – például az Apáczai Közalapítványnál – tevékenykedő asszony ellenben nemigen férhetett hozzá fontos adatokhoz.

Az állítólagos „kémhistóriáról” és annak politikai hátteréről bővebben a HVG csütörtökön utcára kerülő számában olvashat!

 

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.