2004. október. 28. 09:34
Utolsó frissítés: 2004. november. 22. 12:00
Itthon
Mérgező paprika: a magyar húskészítmények fogyaszthatók
A paprikaügy fejleményei a szakemberek szerint nem érintik a magyar húsipart, mivel az olyan biztonsági rendszerekkel rendelkezik, amellyel az emberre káros anyagok kiszűrhetők. Az ismeretlen eredetű húsok viszont veszélyesek lehetnek. Az Országos Mentőszolgálat információs vonalát közel ezren hívták.
Az ISO- és HACCP-minőségbiztosítási rendszerek minden összetevő vizsgálatára kiterjednek - közölte Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetsége titkára.
A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.
A hússzövetség titkára felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy most ne vásároljanak ismeretlen eredetű húsárut sem piacon, sem máshol, mivel azokat nem vetették alá élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek. A szakember a feketegazdaság jelenlétét a húspiacon mintegy 20 százalékosra becsülte. A legális magyar húsipar múlt évi árbevétele mintegy 370 milliárd forint körül mozgott.
A fogyasztóvédők országosan megkezdték a fűszerpaprika forgalmazásának ellenőrzését csütörtökön; az első összefoglaló eredményt a főfelügyelőség dél körül kapja meg a megyei szervezetektől.
Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője szerint azt ellenőrizik, hogy az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium által leadott termékkategóriákba tartozó árukat, például a fűszerpaprika- őrleményt, valamint az ezeket tartalmazó fűszerkeveréket levették-e a polcokról a kereskedők.
Hozzátette: amennyiben ilyen árut találnak a polcokon, akkor kötelezik a kereskedőt, hogy a laborvizsgálat lezártáig ezek a termékek ne legyenek elérhetőek, kaphatóak.
A főosztályvezető azt mondta, az ellenőrzés első körében az a cél, hogy ezeket a termékeket ne árusítsák. Első körben a fogyasztóvédők még nem büntetnek, de ha az utóellenőrzéskor kiderül, hogy valamely kereskedő nem hajtotta végre a szükséges intézkedést, akkor végrehajtási bírság szabható ki rá.
A főosztályvezető elmondta, hogy a fővárosban és a megyékben dolgozó minden - összesen több mint száz - fogyasztóvédő ezt a vizsgálatot végzi. A hatóság becslése szerint 70 ezer üzlet lehet Magyarországon, ahol ezeket az árukat forgalmazzák. A kapacitástól függően minél több boltot igyekeznek ellenőrizni egészen addig, amíg ezt a kormányzat szükségesnek tartja. "Vagyis addig amíg ki nem derül minden kétséget kizáróan, melyek azok a termékek, amelyek továbbra is forgalmazhatók" - tette hozzá a főosztályvezető.
A Dr-Info néven, és ennek megfelelő telefonszámmal (06-40-dri-nfo, azaz 06-40-374-636) működő, a mentőszolgálat rendszeréhez kapcsolt vonalon néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról - közölte győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A hívórendszert az Egészségügyi Minisztérium fejlesztette ki, s a telefonvonalon október óta a legkülönbözőbb, egészséggel, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekre adnak választ a szakemberek.
(MTI)
A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.
A hússzövetség titkára felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy most ne vásároljanak ismeretlen eredetű húsárut sem piacon, sem máshol, mivel azokat nem vetették alá élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek. A szakember a feketegazdaság jelenlétét a húspiacon mintegy 20 százalékosra becsülte. A legális magyar húsipar múlt évi árbevétele mintegy 370 milliárd forint körül mozgott.
A fogyasztóvédők országosan megkezdték a fűszerpaprika forgalmazásának ellenőrzését csütörtökön; az első összefoglaló eredményt a főfelügyelőség dél körül kapja meg a megyei szervezetektől.
Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője szerint azt ellenőrizik, hogy az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium által leadott termékkategóriákba tartozó árukat, például a fűszerpaprika- őrleményt, valamint az ezeket tartalmazó fűszerkeveréket levették-e a polcokról a kereskedők.
Hozzátette: amennyiben ilyen árut találnak a polcokon, akkor kötelezik a kereskedőt, hogy a laborvizsgálat lezártáig ezek a termékek ne legyenek elérhetőek, kaphatóak.
A főosztályvezető azt mondta, az ellenőrzés első körében az a cél, hogy ezeket a termékeket ne árusítsák. Első körben a fogyasztóvédők még nem büntetnek, de ha az utóellenőrzéskor kiderül, hogy valamely kereskedő nem hajtotta végre a szükséges intézkedést, akkor végrehajtási bírság szabható ki rá.
A főosztályvezető elmondta, hogy a fővárosban és a megyékben dolgozó minden - összesen több mint száz - fogyasztóvédő ezt a vizsgálatot végzi. A hatóság becslése szerint 70 ezer üzlet lehet Magyarországon, ahol ezeket az árukat forgalmazzák. A kapacitástól függően minél több boltot igyekeznek ellenőrizni egészen addig, amíg ezt a kormányzat szükségesnek tartja. "Vagyis addig amíg ki nem derül minden kétséget kizáróan, melyek azok a termékek, amelyek továbbra is forgalmazhatók" - tette hozzá a főosztályvezető.
A Dr-Info néven, és ennek megfelelő telefonszámmal (06-40-dri-nfo, azaz 06-40-374-636) működő, a mentőszolgálat rendszeréhez kapcsolt vonalon néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról - közölte győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A hívórendszert az Egészségügyi Minisztérium fejlesztette ki, s a telefonvonalon október óta a legkülönbözőbb, egészséggel, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekre adnak választ a szakemberek.
(MTI)