2003. június. 16. 13:17 Utolsó frissítés: 2004. november. 22. 12:00 Itthon

A Nagy Imre-ház megnyílik a nagyközönség előtt

Nagy Imre volt miniszterelnök házánál tett látogatásán Medgyessy Péter kormányfő bejelentette, hogy a ház, melyet eddig csak kutatók látogathattak, megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Korábban a Vértanúk terén, illetve Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál emlékeztek az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrére és mártírtársaira a közjogi méltóságok és képviselőik.

Medgyessy Nagy Imre és mártírtársai emléknapján, kivégzésük és újratemetésük évfordulója alkalmából látogatott el az emlékházba; az épület 1949 és 1956 között a néhai miniszterelnök otthona volt. A látogatáskor a kormányfő az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének romániai, snagovi száműzetésével kapcsolatos dokumentumok egy dossziéját adta át Nagy Erzsébetnek, a néhai miniszterelnök lányának. Medgyessy ez alkalommal bejelentette: az emlékház - amelyet eddig csak kutatók látogathattak - megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.
Korábban a Vértanúk terén a közjogi méltóságok, illetve a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál, a 45 éve kivégzett Nagy Imre és a vértanúk szimbolikus sírjánál, valamint a 298-as parcella központi kopjafájánál a kegyelet virágait helyezte el és tiszteletét fejezte ki a Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a köztársasági elnök nevében Becker Pál hivatalvezető, a kormány nevében Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca államtitkára. A helyszínre, melyet nagy erőkkel biztosítottak, csak az emlékezők és kisszámú közönség látogathatott; a megemlékezés rendzavarás nélkül zajlott le. (MTI)
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. április. 18. 19:30

A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?

A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha a sonkának a nyugati világban bármi köze lenne bármilyen ünnephez, ma mégis ez a húsvéti asztal főszereplője. Miért alakult ez így, és hogyan születtek meg a világ legjobb sonkái? Kis sódartörténet húsvét előtt, főzési jó tanácsokkal.