Bűnügy MTI / hvg.hu 2016. január. 29. 21:14

Zacher: botrány, hogy terhes nők is ettek a törökszentmiklósi drogból

Zacher Gábor toxikológus szerint "skandalum" a magyar drogtörténetben a törökszentmiklósi eset, mert még nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két terhes nőt is érintsen. Ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is "nagyon rossz általános állapotban vannak".

A rendőrség szerint csütörtök éjszaka és péntek délelőtt vittek több embert kórházba súlyos állapotban Törökszentmiklósról, miután egy veszélyes, új pszichoaktív anyagot fogyasztottak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa úgy nyilatkozott, hogy két terhes nőt vittek be hozzájuk, császármetszést hajtottak végre rajtuk. A két nőt intenzív osztályon ápolják. Az újszülötteket Budapestre, az 1-es számú gyermekklinikára vitték.

Zacher Gábor az M1 híradójának péntek este azt mondta: a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek", és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen – magyarázta.

A túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése és halmozott görcsrohamok.

A toxikológus azt is mondta: "iszonyú emberi felelőtlenségnek" tartja a két várandós nő részéről, hogy drogot használtak, és ezzel visszaéltek a magzatok életével.

Zacher Gábor szerint lehet, hogy túl tiszta volt az a szer, amelyet a fiatalok fogyasztottak. Biztos, hogy valamilyen fantázianéven vették a port a drogkereskedőtől, és nem tudták, hogy mi a hatása vagy milyen anyagok kombinációjából áll – tette hozzá.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.