2015. május. 07. 17:51 MTI Utolsó frissítés: 2015. május. 07. 19:40 Instant tudomány

Hamarabb zuhanhat le a vártnál az elszabadult orosz űrhajó

Nagy valószínűséggel pénteken reggel térhet le keringési pályájáról és zuhanhat le a Földre a Progressz orosz teherűrhajó, legalábbis erre a következtetésre jutottak az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének (IKI RAN) szakértői. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal csütörtökön még korábbra tette a lezuhanás időpontját.

A Földre zuhanás nagy valószínűséggel magyar idő szerint a hajnali 2 órától 13 óráig terjedő idősávban történik – közölték az intézet kutatói a május 6-i repülési adatokat alapul véve. 

A Roszkoszmosz számításai szerint viszont a Progressz várhatóan közép-európai idő szerint pénteken 0 óra 13 perc és 3 óra 51 perc között fejezi be működését, és megsemmisül a Föld légkörében.

A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot.

Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz már korábban közölte, hogy a Föld légkörébe érve a teherűrhajó el fog égni, és a Föld felszínét csak kicsiny alkatrészdarabkák érhetik el. Korábban a kiszolgált teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították, de azok is nagyrészt már a légkörben megsemmisültek.

A múlt héten történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Roszkoszmosznál csütörtökön cáfolták, hogy elhalasztották volna a Nemzetközi Űrállomás legújabb legénységének május 26-ra tervezett indítását. Azt mondták, hogy megvárják a Progressz kudarcával kapcsolatos vizsgálat eredményét megtárgyaló állami bizottság ülését. A jövő hét szerdát követően hoznak döntést arról, hogy Oleg Kononyenko orosz, Kimija Jui japán és Kjell Lindgren amerikai asztronauta elindulhat-e az ISS-re a tervezett napon.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.