Semmi íze, de rendkívül tápláló a csillagfürt növényből előállított mesteséges tej, mely áttörést jelenthet a globális éhezés elleni harcban és a gyógyszeripar fejlődését is meggyorsíthatja.
Német kutatóknak sikerült fogyasztható, fehérjékben gazdag, bár teljesen ízetlen mesterséges tejet előállítaniuk az erdei csillagfürt magvaiból - számolt be róla a Die Welt. A müncheni Fraunhofer-Institut kutatói az elsők, akiknek az eredeti folyadékhoz megtévesztésig hasonló állagú és tápértékű tejpótló anyagot sikerült laboratóriumi körülmények közt előállítaniuk. Az alapanyagként hasznosított csillagfürt (Lupinus) ráadásul meglehetősen elterjedt, igénytelen vadnövény, melyet a gazdák eddig csupán a szántók közti határterületek jelölésére használtak, így a tömegtermelés nem jelenthet gondot.
A mesterséges tej gyártása hosszútávon nagyban hozzájárulhat a globális éhinség visszaszorításához és a gyógyszeripar fejlődését is meggyorsíthatja. A felfedezésért a müncheni kutatókat a jövőkutatás egyik legrangosabb díjának számító német Zukunftpreisra is jelölték.