Veszélyes szövődmények járhatnak egy újabban kutatni kezdett ritka kórral, az alkoholfogyasztás nélküli részegséggel.
Amikor betántorgott a texasi Lubbock város kórházába egy 61 esztendős férfi, és rendkívül erős szédülésre panaszkodott, a nővérek egyből rohantak ellenőrizni a véralkoholszintjét. Bár a teszt nagyon magas, 3,7 ezreléket mutatott ki (egy ezrelék esetén 1 liter vérben 1 milliliter tiszta alkohol található), az illető határozottan állította: ő bizony egy korty alkoholt sem ivott aznap.
Megmotozták, majd 24 órára bezárták egy kórterembe, ahol kizárólag szénhidrátokban gazdag ételeket adtak neki, és közben rendszeresen mérték az alkoholszintjét. Ekkor bizonyosodott be, hogy a férfi igazat mondott: nem az italtól tántorgott, hanem a beleit megfertőző élesztőgomba hatásától.
Az 1888-ban, Emil Christian Hansen dán botanikus által izolált sörélesztő már egy kis adag szénhidrátból (pékáru, tészta) is képes alkoholt fermentálni, vagyis etanollá (etil-alkohollá) erjeszteni a cukrot. Az így keletkezett alkohol a vékonybél falain át a véráramba kerül, onnan a májba, nagyobb mennyiség esetén pedig egy része az agyba is eljut, ami részegséget okoz.
Az ilyen „száraz részegségről” a HVG e heti számában olvashatnak.