2014. május. 07. 17:30 MTI Utolsó frissítés: 2014. május. 07. 17:30 Instant tudomány

Eddig jól teljesítettek Kínában az ember nevelte tokhalak

Ember nevelte tokhalak tették meg 1600 kilométeres vándorútjukat Kína leghosszabb folyójában, a Jangcén egészen a tengerig - jelentették be kínai tudósok.

Csiang Vej, a Kínai Tokhalkutató Intézet (CSRI) mérnöke elmondta: munkatársaik a halak testébe ültetett jeladók jelzései alapján követték őket hosszú útjukon. Jicsang városában egy több mint kétezer, mesterségesen szaporított tokhalból álló rajt bocsátottak a Jangcéba április 13-án. A ritka halfaj már a dinoszauruszok korában is létezett.

A közép-kínai Hupej tartományban található Jicsang város a Jangce felső folyásánál fekszik. Itt építették a világ legnagyobb vízierőművét, a Hármasszoros-gátat. A többfunkciós vízszabályozási rendszert azzal a váddal illették, hogy akadályt képez a halak vándorlási útvonalán, ezzel csökkenti a túlélési esélyeiket, miután tenyésztőik a folyóba engedik őket.

A kínai tokhalakat, becenevükön a "vízi pandákat" az állami védelem alatt álló, vadon élő állatok közé sorolják. A CSRI kutatóinak 2009-ben sikerült mesterségesen megtermékenyíteni és kitenyészteni egy tokhal-populációt. Azóta évente a folyóba bocsátják a halak egy részét, hogy megóvják a fajt a kihalástól. Aggodalomra ad okot azonban, hogy nem tudni, az ember tenyészette halak képesek-e továbbadni a faj természetes génjeit.

A friss kutatás nyújtotta az első bizonyítékot, mely alátámasztja, hogy a mesterségesen szaporított hal örökölte a vad fajtól a természetes vándorlás "programját", és túlélheti, ha a szabad vizekbe bocsátják.

A kutatás során a folyóba engedett halak mindegyike másodikgenerációs, tenyésztett egyed volt, testük 70 centiméternél nagyobbra is megnőtt - mondta el Csiang. Néhány példány május 3-án elérte a Jance torkolatánál lévő Csong-ming szigetet, és a folyóban még többen tartanak a tenger felé. A kutatóintézet folytatja vándorlásuk vizsgálatát.

Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?