Ingatlan hvg.hu 2023. március. 03. 10:18

Lázár János társadalmi egyeztetést indít, hogy a minőségi építészetet ösztönözze

Lázár János építési és közlekedési miniszter közösségi oldalán arról írt, hogy társadalmi egyeztetés indul a magyar építészetről szóló törvény tervezetéről.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán írt arról, hogy az építésügyet, a településkép-védelmet és a műemlék­védelmet szabályozó összes törvényt felülvizsgálták, és ezeket újrarendszerezik a magyar építészetről szóló törvényben – írja az Építészfórum.

A miniszter úgy fogalmaz, „talán meglepő", hogy már a törvénytervezet koncepcióját is társadalmi egyeztetésre bocsátják, azonban azt szeretné, ha minél nagyobb társadalmi egyetértés támogatná az új szabályrendszert, miután a szakma véleményét már kikérték.

A magyar építészetről szóló kerettörvény tervezete januárban jutott el a szaklaphoz, ekkor azt írták róla, „a jelenlegi építési törvények és jogszabályok rendszerét értelmezi újra, lefektetve a kormány kiemelt céljait és építészeti alapelveit." Néhány héttel később arról adtak hírt, hogy a Magyar Építész Kamara elnöksége, tagozatai és a területi építészkamarák átnézték és véleményezték a javaslatot, amelyet számos kritikai megjegyzéssel kísértek.

Lázár János szerint a céljuk az, hogy a  „minőségi építészetet ösztönözzék a bürokratikus építésügy helyett. Ugyanakkor szigorítják a szabályokat is, hogy ne épülhessen olyan épület, amely léptékében, stílusában nem illeszkedik a településképbe."

A társadalmi egyeztetéshez az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail-címre küldhetik meg 2023. március 9-éig.

Tudatos otthon
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.