Ingatlan Szabó Yvette 2020. szeptember. 11. 11:55

Balatoni panorámás szőlőiket féltik a dörgicseiek Mészárosék mellett

Szabó Yvette
Szerzőnk Szabó Yvette

Civil társaságot alapítottak a falu lakói, mert úgy értesültek, hogy az önkormányzat különleges turisztikai övezetté szándékozik átminősíteni a mezőgazdasági területeket.

Valakinek eljárt a szája, így értesültek a helyiek arról, hogy megszűnhet az eddig beépítetlen szőlőhegyük a tótól pár kilométerre fekvő Balaton-felvidéki településen. Az önkormányzat ugyanis nem árult el semmit – magyarázta a Dörgicsei Szőlőhegyért Civil Társaság képviselője.

Az önkormányzat egy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy elfogadja az egyik szőlőbirtok tulajdonosának az ajánlatát, és egy településrendezési szerződés keretében hajlandó a terület átminősítésére, vagyis kész lehetővé tenni, hogy beépítsék azt. A Dörgicse honlapján olvasható bejegyzés nagyon szűkszavú, csak annyit lehet megtudni belőle, hogy a tulajdonos a budapesti Kovács Zsolt, akinek a nevében egy bizonyos Varga Zoltán jár el. A szerződés nyélbe ütéséhez azonban 30 napon belül be kellett volna nyújtaniuk egy beépítési tanulmánytervet.

Amikor azonban tavaly decemberben két másik fejlesztés miatt hozzányúltak a településrendezési tervhez, Vargáék beruházása már nem szerepelt az előterjesztésben. Bárki azt gondolhatta volna, hogy az építkezés terve füstbe ment.

Az idén augusztusban azonban már némi mozgolódás volt Vargáék birtokán, a dörgicseiek akkor vették hírét, hogy az önkormányzat különleges turisztikai övezetté minősítené a mezőgazdasági területet. A tervek szerint állítólag 10-15 darab, egyenként négylakásos apartmanházat húznának fel az ingatlanra. A civilek állítása szerint az önkormányzat a konkrét válaszadást megkerülte, igaz, nem is cáfolta a szóbeszédet, mindössze abba ment bele, hogy a társaság kezdeményezésére szeptember 11-én lakossági fórumot hívjanak össze.

Az érintett, mintegy 7 hektárnyi terület azóta már nem is Kovács Zsolt birtokában van, hanem két huszonéves fiatalé, Varga Zoltáné és Varga Csanádé lett. Ők még 2018-ban alapították meg az idősebb Varga Zoltánnal a Holiday Resort Kft.-t, amelynek a tevékenységei közé a szállodai szolgáltatást, valamint az útépítést és az építési terület előkészítését vették be.

Vargáéknak gyakorlatilag nincsen látható céges múltjuk, eddig nem volt olyan vállalkozásuk, amelynek bevétele lett volna. Pedig az építkezés nem olcsó mulatság, ha valóban apartmanházakat akarnak létrehozni, az milliárdos nagyságrendű beruházás.

Ingatlanuk viszont illusztris üzletember szomszédságában van: 2018 júliusa óta néhány hektár ifjabb Mészáros Lőrincé, bár az ő elődje sem volt olcsójános, hiszen az a szőlő előtte az ugyancsak milliárdos Demján Sándoré volt. A tulajdonosváltás oka az lehetett, hogy az idősebb Mészáros felvásárolta Demján közeli borászatát, a zánkai Canter Borházat, amelyhez természetesen szőlők is tartoztak.

Ezen a felkapott területen nemcsak Mészárosék terjeszkednek, hanem üzlettársuk és egyben földijük, Vida József, a Takarék Csoport első embere is. Ő egy érdekeltségén keresztül egy évvel ezelőtt zálogjogot szerzett a Dörgicse Bor Kft. üzletrészei felett, noha a tulajdonos változatlanul Töröcskei István. Csakhogy a Simicska embereként számontartott Töröcskei, a csődbe ment Széchenyi Bank egykori bankára ma már őrizetben van több milliárd forintos vagyoni hátrány okozásának vádjával.

A dörgicsei civilek úgy látják, hogy – mint korábban Balatonaligán vagy Szigligeten, netán egy másik tó partján, Velencén is – a beruházók tartják sakkban az önkormányzatot. A szőlőhegyiek többsége ugyanis szeretné a jelenlegi érintetlenségében megőrizni a hegyoldalt, mert szerintük egy beépítés elűzné onnan az állatokat, letarolná a művelt földeket, és súlyos környezetterheléssel járna.

Kifogásolják, hogy a független színezetű önkormányzat a megkérdezésük nélkül akart dönteni, miközben kérdéseikre sem válaszoltak. Pedig a falu településképi arculati kézikönyvében az áll, hogy a „szőlőhegyek szerkezetébe való beavatkozás negatív hatást eredményezhet, a területek további darabolása csakúgy, mint a teljesen új épületek emelése, és a tájidegen objektumok – úszómedence létesítése kerülendő”.

Az önkormányzat a szeptember 11-ei lakossági fórumig ígérte, hogy nyilvánosságra hozza a javaslatot a településrendezési terv módosítására, ám ez a cikk megjelenéséig nem történt meg, és egyelőre Vargáék sem válaszoltak a HVG érdeklődésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2021. január. 18. 20:00

Húsz év alatt kiderült, hogy „bontani nagyon szeretnek a magyarok”

Már a kétezres évek elején Budapest orrára koppintott az UNESCO, hogy talán nem kéne a zsidónegyedben házakat rombolni. Ehhez képest most megint arról beszélünk, hogy milyen épületek tűnnének el a negyedben. De szabad-e egyáltalán bontani a védett zónában? Mi ellen véd a műemléki státusz? Hogyan sorvadt el a hazai örökségvédelem, és mi köze a műemlékbontásoknak a magyarok egészségi állapotához? Interjú Klaniczay Péter és Lővei Pál műemléki szakértőkkel.