Ingatlan hvg.hu 2016. december. 15. 16:54

Nevetségesen high-tech Bill Gates 37 milliárdos otthona

Hét évig épült és sokat elárul róla, hogy Az Aranypolgár című film után Xanadu 2.0-nak nevezték el.

A 125 millió dolláros – durván 37 milliárd forintos – ingatlan építésén 300 ember dolgozott, ennek harmada villamossági szakember volt. Ennek meg is látszik az eredménye: az épületbe érkező vendégek kapnak egy kitűzőt, amivel ott tartózkodásuk alatt kommunikálnak a ház különböző részein elhelyezett szenzorok. Például be lehet állítani, hogy az adott vendég milyen hőmérsékletet és fényviszonyokat kedvel, így ahogy a ház különböző helyiségeibe lép, a környezet az igényeinek megfelelően alakul. A tapéta alatt elhelyezett hangszóróknak köszönhetően pedig a kívánt zene is kíséri a vendéget – írja a Business Insider.

A ház különböző pontjain elhelyezett 80 ezer dollár összértékű kijelzőkön igény szerint változtathatóak a megjelenítendő festmények vagy híres fényképek. Az uszodában víz alatti hangrendszert építettek ki, hogy alámerülve is lehessen zenét hallgatni.

Az erre a célra épített fogadóhelyiségben 150 vendéget lehet leültetni. A házban egyébként 24 fürdőszoba is helyet kapott, 6 konyha, a könyvtárban pedig lapul egy 30 millió dollár értékű eredeti Leonardo da Vinci-kézirat is. A birtok különböző pontjain elhelyezkedő garázsokban összesen 23 autó parkol.

Gates kedvenc, negyvenéves juhar fáját 24 órában monitorozza egy rendszer, hogy a szárazság bármely jelére vizet kapjon. Egy folyócska is átcsordogál a birtokon, amiben pisztrángok és lazacok úszkálnak, a tópartra minden évben a Karib-térségből hozatják a homokot. Korábban meghívás nélkül is megtekinthető volt a birtok, persze csak annak, aki a legmagasabb összeget ajánlotta érte, amit aztán Gates jótékonyságra fordított. Egy lap szerint volt, aki 35 ezer dollárt fizetett a különleges látnivalóért.

Trónfosztás: már megint nem Bill Gates a világ leggazdagabbja

Nemrég a Forbes húsz év után ismét Bill Gates-et hozta ki a világ legvagyonosabb emberének, de a techguru egy hónapig sem örülhetett a címnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.