2015. január. 14. 15:12 MTI Utolsó frissítés: 2015. január. 14. 15:11 Ingatlan

Átadták a Szent Imre kórház neuropathia centrumát

Átadták a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban kialakított Dél-budai Neuropathia Centrumot szerdán, a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás felismerését elősegítő rendelőbe elsősorban a XI. és XXII. kerületi betegeket várják.

Simonyi Gábor, a kórház Anyagcsere Központjának osztályvezető főorvosa, valamint az új centrum vezetője az átadáskor elmondta: mivel a kórház ellátási területéről több ezer neuropathiás beteggel lehet számolni, nagy segítség, hogy megnyílhatott a diagnosztikai központ. A főorvos a háziorvosok és a diabetológiai szakrendelőben dolgozó orvosok segítségét kérte abban, hogy gyanú esetén a központba irányítsák a betegeket.

A központ vezetője kitért arra: a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodást a betegek általában először az érintett végtag zsibbadásán, fájdalmán keresztül érzékelik. A neuropathia, ha későn diagnosztizálják, sokszor amputáláshoz vezet; a lábamputációk 85 százalékának hátterében ez a betegség áll - mondta.

Kádár Évának, a rendelő létrehozását és működtetését támogató Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatójának ismertetése szerint az átadott műszerek a kardiovaszkuláris autonóm neuropathia és a szenzoros neuropathia diagnosztizálását teszik lehetővé.    

A gyógyszeripari vállalat "fennállásától kezdve küldetésének tekintette a neuropathia diagnosztikáját, kutatását, terápiáját szolgáló orvosi munkát, ehhez járul hozzá a berendezéssel és a hozzá tartozó eszközökkel" - hangsúlyozta.

A Dél-budai Neuropathia Centrum a cég által támogatott tizennegyedik magyarországi neuropathiás központ. A Szent Imre kórház K épületének földszintjén kialakított rendelő diagnosztikai műszereit, az azok alkalmazásához szükséges eszközöket, valamint a műszerek szervizelésének költségét a Wörwag Pharma vállalta, évente csaknem hárommillió forint értékben - áll az eseményre készített írásos összegzésben.
 

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.