Ingatlan MTI 2014. május. 13. 17:02

Félmillió euróért kelt el a Velence melletti sziget

Több mint félmillió euróért (mintegy 150 millió forintért) vásárolta meg kedden Luigi Brugnaro olasz üzletember Poveglia szigetét, amelyet a velencei önkormányzat bocsátott árverésre. Velence lakossága tiltakozik a sziget eladása miatt.

Az 52 éves Luigi Brugnaro az Umana Holding nevű velencei vállalatcsoport elnöke, a Reyer kosárlabdacsapat tulajdonosaként is ismert. A velencei lagúna egyik legnagyobb, 7,25 hektáros szigetét az 513 ezer eurós kikiáltási áron szerezte meg az üzletember, ő volt az egyetlen induló a liciten. 

A szigetért a Velencében élők egy csoportja nemzetközi internetes gyűjtést indított, a 160 ezer résztvevő azonban az árverésig csak 420 ezer eurót tudott összeszedni. 

http://demanio.astalegale.net/

A szigettulajdonos Luigi Brugnaro sajtótájékoztatóján kijelentette: azért vásárolta meg a szigetet, hogy Poveglia Velencéé maradhasson. Mint mondta, nem akarja az amerikaiaknak vagy az araboknak eladni új szerzeményét és a szigeten nem tervezi luxusszálloda építését sem. Hozzátette: azt szeretné, ha a velenceik segítenének neki feltámasztani az évtizedek óta elhagyatott szigetet, ehhez Luigi Brugnaro szerint további 20 millió euró szükséges. 

Poveglia az árveréstől számított 30 nap múlva lesz az üzletember tulajdona. A szigetre pályázó velencei lakossági csoport máris jelezte, hogy az árverést érvénytelennek tekinti, mivel szerintük az alig több mint félmillió euró nem fedi Poveglia értékét. 

A velencei lagúna egyik gyöngyszemének tartott Povegliát a második világháborúig többek között karanténszigetként használták a fertőző betegek és a távolról érkezett hajók legénysége számára. A háború után elmegyógyintézet is működött a szigeten, azért Povegliát félelmet keltő legendák is övezik.   

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?