Ismeri valaki a dán Bøgedal sörmárkát? Nem meglepő, ha nem, egy kis, vidéki családi sörfőzdében készül, teljes egészében kézműves eljárással. Olyannyira, hogy a főzde maga a készítők otthona, azaz a sörfőzők ugyanabban a házban élnek, ahol készítik az egyébként nagyon menő kézisört.
A 2004 óta kapható dán Bøgedal sör Casper Vorting és Gitte Holmboe 1840-ben épült, Vejle Ådal közeli birtokán készül, ráérősen, Skandináviában egyedüliként kizárólag a gravitációra hagyatkozva: a sör pumpák nélkül, természetesen folyik szintről szintre, egyik hordóból a másikba – írja a háztáji dizájn blog. A cefrézés nyílt tűzön történik, a hőmérsékletet a főzés további fázisaiban sem szabályozzák, a teljesen természetesen kialakuló sör végül nem is szorul szűrésre.
Még az egy recept alapján készült főzetek sem sikerülnek mindig egyformán, az évente palackozott durván 30 000 üveg címkéjén ezért jellemzően a főzet számát tüntetik fel (amellett a komló típusát, az alkoholtartalmat és a palackozás időpontját). A világon egyedül a Bøgedal-nél készül még Goodbeer, a hagyományos, nagyon erős és tömény dán sörfajta, Nordisk néven, 1849-es recept alapján.
További képeket itt nézegethet a sörfőző otthonról.
Egyre jobban megérheti inkább eltárolni a napelemmel megtermelt áramot
Rövid távon jó módszer a szolgáltatói hálózatos adok-kapok, de hamarosan a tárolásos módszerrel is érdemes lesz megbarátkoznia a napelemeseknek, hiába drágább a tároló egység előállítása és karbantartása.