Mit tehetünk, ha nem eszünk tojást, esetleg tojásallergiánk van, vagy éppen elfelejtettük megvásárolni a boltban? Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.
Számos oka lehet annak, miért kívánjuk helyettesíteni a tojást. A tojásallergia például a nyolc leggyakoribb ételallergia egyike. A legtöbb tojásallergiás gyermek szervezete idővel tolerálhatja a tojást, de egyesek egész életükben érzékenyek maradnak. Mások az étkezési preferenciák, például a veganizmus miatt kerülik a tojást.
Ha úgy döntünk, hogy bármilyen okból nem használunk tojást, igazából nem vagyunk olyan nagy bajban: sok összetevőt használhatunk a sütéshez helyettesítésére. A sütés során a tojás különböző kémiai reakciók által befolyásolja a pékáruk, sütemények szerkezetét, színét, ízét és állagát.
Nedvesség: A tojás folyékony része felszívódik a többi összetevőbe, így nedvességet ad a végeredményhez. A tojás helyettesítésekor ez a nedvesség származhat olyan egyszerű forrásból, mint például a víz.
Kötőanyag: A tojás állagának köszönhetően segít összetartani az összetevőket, megakadályozva a pékáruk, sütemények szétesését. A tojás pótlásakor a kötés számos különböző forrásból származhat (például almaszósz vagy lenmag).
Kelesztés: A tojás apró levegőzsebeket zár be az élelmiszerek szerkezetében, melyek aztán kitágulnak melegítés közben. Ennek köszönhető a sütemények megnövekedett térfogata, valamint a könnyű, levegős textúra.
Megjelenés: A tojások hőhatásra aranybarnák lesznek, így a pékáruk, sütemények mélyebb, gazdagabb színt kapnak.
Így helyettesíthetjük a tojásokat
1. Lentojás
Az egyik legnépszerűbb lehetőség a tojás helyettesítésére. A lenmag kiváló ómega-3-zsírsav- és -fehérjeforrás. Egy tojás lentojással történő helyettesítéséhez összekeverünk 1 evőkanál őrölt lenmagot 2,5–3 evőkanál vízzel, és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Ügyeljünk arra, hogy a lentojás a könnyebb, piskóta jellegű tésztát nehézzé és sűrűbbé teheti, míg ideális palacsintában, gofriban, muffinban, kenyérben és kevert süteményekben.
2. Chiatojás
Nem annyira népszerű, mint a lentojás, de szinte ugyanúgy használható, és tápanyagtartalma nagyon hasonló előnyökkel szolgál. A lenmaghoz képest a chia több magnéziumot, foszfort és szelént tartalmaz adagonként. Egy tojás chiatojással való helyettesítéséhez összekeverünk 1 evőkanál chiamagot 2½ evőkanál vízzel, és állni hagyjuk körülbelül 5 percig. A lentojáshoz hasonlóan palacsintában, gofriban, muffinban, kenyérben és tömörebb jellegű süteményekben a legjobb.
3. Banántojás
A banán nagyszerű tojáshelyettesítőként, persze csak ha szeretjük az ízét. Használatával a készterméknek enyhe banáníze lesz. A banán kiváló kálium-, B6- és C-vitamin-forrás. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó ugyanolyan jól beválnak, és kevésbé változtatják meg az alapízt. Egy tojás fél közepes méretű, pépesített banánnak felel meg. Süteményekben, muffinokban, brownie-kban és gyors kenyérben, péksüteményekben használható a legjobban.
4. Almatojás
Az alma az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs. Sütéshez és tojáshelyettesítéshez cukrozatlan almaszósz vagy almaecet formájában használhatjuk. Remekül beválik például pogácsákban. Almaszószt legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha a hámozott, kicsumázott almát a sütőben 180 °C-on addig sütjük, amíg elsül a leve, majd pürésítjük. 30-35 g almaszósz egy tojásnak felel meg süteményeinkben.
5. Tofutojás
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/8cf32cdb-46b5-4219-9131-c1155d790185.jpg)
A tofu nagyszerű választás, mert semleges ízű és magas a fehérjetartalma (persze csak akkor használhatjuk, ha nincs szójaallergiánk). Sütéshez a selymes tofu a legjobb, mivel magasabb a víztartalma. A sütés során tojáshelyettesítőként egy tojás negyed csésze selymes tofunak felel meg. Legjobb gyors kenyérhez és süteményekhez használni.
A tojásmentes sütés eltér a szokásostól. A tojás helyettesítése lehetséges, de nem egyszerű. Gyakran több módszert kell egy receptben használnunk a megfelelő eredményért, például tápiókalisztet és/vagy almaszószt.
A fenti cikk a Fenséges mentes sütemények című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.