Mi a hosszú élet öt alappillére? Kreatint csak a testépítők fogyaszthatnak? Min múlik, hogy 65 vagy 85 évig élünk? Mi történik, ha nem fogyasztunk bizonyos vitaminokat?
Dr. Eric Verdin a Buck Institute for Research on Aging vezérigazgatója és elnöke, a kaliforniai orvosbiológiai intézet az öregedést és az életkorral összefüggő betegségeket kutatja, küldetésének az egészséges életévek meghosszabbítását tekinti.
Verdin szerint noha a gének is jelentős szerepet játszanak, elsősorban a táplálkozás, az aktív életmód, a kielégítő alvás, a megfelelő stresszkezelés és a társas kapcsolatok a hosszú élet öt alappillére. Ezek határozzák meg, hogy 65 vagy 85 évig élünk-e – mondta a Business Insidernek.
Ugyanakkor elárulta azt is, hogy ő milyen étrend-kiegészítőket szed annak érdekében, hogy – hangsúlyozottan nem helyettesítve a felsorolt életmódbeli pilléreket – még jobban megtámogassa az egészségét. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.
D3-vitamin – olcsó és fontos
Egy amerikai kutatás szerint a felnőttek 35%-a D-vitamin-hiányos. Egy egyszerű vérvizsgálat után egyértelműen kiderül, hogy valaki elegendő D-vitamint juttat-e a szervezetébe. Ez a vitamin elegendhetetlen a csontok egészségéhez, hiszen a kálcium és a foszfor felszívódását segíti. A D-vitamin-hiány a pajzsmirigybetegségek gyakori velejárója, Magyarországon minden tizedik embert érint a probléma, a pajzsmirigy-alulműködés a leggyakrabban előforduló hormonális betegség. A D-vitamin-hiány pedig később súlyos csontritkuláshoz is vezethet.
Egyes élelmiszerek tartalmaznak D-vitamint, de a napfény az elsődleges forrás, ami télen csak korlátozottan áll rendelkezésünkre. Ilyenkor különösen szükség van a D-vitamin pótlására, ami nem túl költséges, ám nagyon fontos – mondja a szakember.
B12-vitamin – erről se feledkezzen meg, ha el akarja kerülni a memóriazavart
A B12-vitamin elengedhetetlen a vörösvérsejt képzéshez és a sejtosztódáshoz, javítja a kognitív képességeket és az anyagcsere-folyamatokban is fontos szerepet játszik. A bőr, a haj és a körmök állapota is megmutatja, van-e B12-vitamin-hiányunk. Ha rendszeresen fogyasztja, a bőre élettel telibb, a körme vastagabb és egészségesebb lesz, a haja pedig gyorsabban nő majd.
A B12-vitamin-hiány jellemzőbb időskorban, de egy vérvizsgálattal egyszerűen kideríthető, érinti-e a probléma. Ez már csak azért is ajánlott lehet, mert a B12-vitamin-hiány bizonyítottan fáradtságot, idegkárosodást és memóriazavart okozhat. Persze ezek megelőzéséhez nem feltétlenül van szükség táplálék-kiegészítőre, hiszen a máj, a hús, a tojás és a tejtermékek remek természetes B12-vitamin források.
Omega-3 zsírsavak – nem elég a halászlé
Verdin rendszeresen fogyaszt omega-3 zsírsavakat is. Azokban az országokban, ahol jellemzően sok halat esznek, általában nem szorulnak rá, hogy kapszulákkal vegyék magukhoz (pozitív példaként leginkább Japánt szokás emlegetni), de legtöbbünknek a nyugati világban nem jut elég belőle – mondja az öregedéskutató.
Sajnos a karácsonyi halászlé és a strandon elfogyasztott hekk nem fedezi a szervezet omega-3 zsírsav szükségletünket, így ha teheti, fogyasszon az év többi részében is minél több halat, a lazac, a pisztráng vagy a busa például remek választás lehet. Ha nem nagy halas, keverjen olajos magvakat a salátájába, vagy fogyassza étrend-kiegészítő formájában omega-3 zsírsavat, számos ilyen készítmény kapható a boltokban és patikákban. Az egészséges zsírok csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, javítják a vérnyomást.
Kreatin – nem csak izomépítéshez
Verdin azért szed kreatint, mert a vegyület fontos szerepet játszik a sejtműködésben. Magyarországon főleg a sportolók fogyasztják, hiszen fontos az izomépítéshez, ám ezen kívül a kognitív képességeket is javítja.
Főleg fehérjedús ételekből juthatunk hozzá, de étrendkiegészítő formájában is rendelkezésre áll.
Ez tehát az öregedéskutató személyes étrendkiegészítő-koktélja, ám mielőtt összeállítja a sajátját, feltétlenül érdemes konzultálnia az orvosával is.