Biztonsági és élelmiszer-minőségi hiba nem merült fel.
Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta-programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
A tesztben szereplő termékek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott, minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.
A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmat ellenőrizték. Élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak.
A májkrémek közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak: szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg.
A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelyek együttes értéke mintegy 650 ezer forint.