Élet+Stílus HVG 2024. szeptember. 17. 05:48

Kommandósok védik az árvíz miatt elhagyott otthonokat a betörőktől Lengyelországban

A lakosság egy része inkább az árvíz ellenére is otthon maradna, nehogy távollétünkben ellopják értékeiket.

Beveti a katonai rendőrséget Lengyelország az árvíz sújtotta területeken, a kommandósok feladata az lesz, hogy az evakuált területeken járőrözzenek, hogy megakadályozzák a katasztrófát kihasználni próbáló betörőket – írja a lengyel közszolgálati média, a TVP. Az intézkedésre azért volt szükség, mivel a lakosok vonakodtak elhagyni otthonaikat, attól tartva, hogy az üresen hagyott házakból ellophatják értékeiket.

Az aggodalmaskodókat Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter nyugtatta meg, aki a kommandósok bevetése mellett azt is elmondta, hogy a lopásokat szigorúan megbüntetik. Kosiniak-Kamysz felszólította az állampolgárokat, hogy kövessék a lakóhelyük elhagyására vonatkozó utasításokat, de egyúttal azt is közölte, hogy azoknak, akik mégis maradnak otthonaikban, vizet és élelmiszert fognak szállítani.

Az opolei vajdaság vezetője szerint az “árvízturizmus” is akadályozza a védekezést, mivel sokan csak azért mennek ki a gátakra, hogy fotózkodjanak, ezzel viszont nehezítik a katasztrófavédelem munkáját. Az egész Kelet-Közép-Európát érintő árvíznek Lengyelországban már halálos áldozata is volt, több ezer embert kellett evakuálni a kiöntő folyók miatt.

Elöntötte a víz az egész régiónkat, egyre több a halálos áldozat is

A Borisz ciklon nyomán kialakult árvizek miatt többen meghaltak, egy osztrák tűzoltó segítségnyújtás közben vesztette életét. Romániában egy évszázada nem esett annyi csapadék, mint az elmúlt 24 órában összesen.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.