Élet+Stílus hvg.hu 2024. március. 27. 19:26

A Dead Kennedys frontembere szerint szerzői jogot sértenek a CÖF-ös plakátok

Jello Biafra kiakadt és közölte, hogy nem kért engedélyt a CÖF, mielőtt felhasználta a zenekar ikonikus fotóját.

„NEM, egyáltalán nem adtunk engedélyt arra, hogy ez a kísérteties wannabe diktátor Orbán vagy a pártja ezt felhasználja!!! Mi a fenéért támogatná bármelyikünk is az ő fotelfasiszta rezsimjét bármilyen módon?” – így reagált a Dead Kennedys egykori frontembere arra, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) lenyúlta ikonikus fotójukat legújabb plakátkampányához.

Ahogy arról korábban mát beszámoltunk, március közepén kezdtek el feltűnni CÖF új, már az önkormányzati választásokra készült propaganda-plakátjait, amit a szervezet egyébként “tájékoztató kampánynak” nevez.

A plakáton Fekete-Győr András, a Momentum volt vezetője, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Karácsony Gergely főpolgármester áll és felfért még melléjük Márki-Zay Péter is. Mindannyiukra graffitiszerűen van felpingálva egy dollárjel, mint egy “dollárbaloldalt” jelző billog. Pontosan úgy, ahogyan az a Dead Kennedys punkegyüttesről készült ikonikus, 1980–as fotón is látható.

Az üggyel kapcsolatban Seres László publicista kereste meg Jellop Biafrát, a Dead Kennedys punkzenekar egykori frontemberét, hogy megtudja, mit szól a plakátokhoz. A zenész szerint

biztos, hogy a CÖF plakátjai megsértették mind a Dead Kennedys, mind a a neves újhullámos/korai punk fotós, FStop Fitzgerald szerzői jogait.

A bohóckampányhoz méltó színvonalú plakátokkal kezdte telerakni az utcákat a CÖF

Budán már meg is jelentek a dollárjelekkel kipingált ellenzékiekről készült plakátok.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.