Élet+Stílus hvg.hu/MTI 2024. január. 23. 15:55

Reagált a hatóság, miután feltártuk, hogy a tinik az Elf Bar helyett a veszélyesebb Poco Bart szívják

Már jó ideje küzd a hatóság az ízesített eldobható cigaretták terjedésével, de eddig a próbálkozások nagyrészt kudarcot vallottak.

Miután a hvg360-on feltártuk, hogy az Elf Bar helyett minden tini a veszélyesebb Pocót szívja, amiről sok szakember sem hallott, közleményt adott ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

 

Elf Bar? Hol van az már! Most minden tini Pocót szív

Nagy hatása nem volt az Elf Bar elleni szigorú fellépésnek, de a tinik maguktól is kezdenek elfordulni a manórúdtól, ugyanis már inkább annak egy sokkal nagyobb kapacitású utódját, a Poco Bart fogyasztják. Ma pont ott vagyunk a Pocóval, mint két éve a manórúddal: minden tini ismeri, de a felnőttek nem is hallottak róla.

Magát a terméket nem nevesítik, de azt írják, elkötelezettek a fiatalkorúak védelmében, szigorú fellépésre számíthatnak azok, akik megszegik a törvényeket.

A hatóság szerint számos webshop kifejezetten a fiatalokat célozza meg, trendi köntösbe bújtatja az egészségre rendkívül káros terméket. Közölték, hogy az ilyen termékeket árusító weboldalakat az SZTFH a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve blokkolni fogja. Az árusító weboldalak 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírságot is kaphatnak.

Más uniós országok is küzdenek hasonló problémával, a színes-szagos-ízesített termékeket már Franciaország és Anglia is betiltotta, a Magyarországgal határos országokban azonban lazább a forgalmi szabályozás. Ezért legtöbbször innen szállítják be a hazai piacon tilalom alá eső termékeket.

A közlemény kiemeli, a termékek súlyos függőséget alakíthatnak ki, összetételük ellenőrizhetetlen, ezért is veszélyesek. Az országba érkező készülékek bevizsgálatlanok, túlhevülhetnek, felrobbanhatnak, sérülést okozhatnak. A GVH már több alkalommal büntetett weboldalakat, és a vámhatóság is foglalt le rekordmennyiségű, 700 millió forint értékű Elf Bart.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.