Élet+Stílus Szász Eszter 2023. december. 29. 17:11

Most tényleg érdemes lencsét enni, de nem a pénz miatt

Ahogy sokan a halat szinte csak karácsonykor fogyasztják, a lencséből készült ételek újévkor értékelődnek fel. Január elsején szinte kötelező lencsét enni, különben a babona szerint nem áll pénz a házhoz. Bár semmilyen módon nem bizonyított, hogy meg lehet gazdagodni egy kiadós lencsefőzelék elfogyasztásától, mégis minden évben készítjük, mellé pedig sertéshús dukál, hiszen a disznó kitúrja a szerencsét. Itt van minden, amit a lencséről tudni érdemes.

A lencse nagyon egészséges hüvelyes. Bár szénhidráttartalma nem alacsony, fehérje- és rosttartalma is magas, így a vegetáriánus életmódot követőknek, valamint diétázóknak is ideális alapanyag, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. A karácsonyi, sokszor mértéktelen evések után a megfelelő rostbevitel még fontosabb, hiszen a diétát is támogatja. A lencsének magas az A- és B1-vitamin-, valamint a folsavtartalma, foszfor, kalcium, magnézium és vas is van benne.

Nem puffaszt?

Sokan azért berzenkednek a fogyasztásától, mert puffaszt(hat). Ha rögtön az első forrás után leöntjük a vizet róla, majd frisset engedünk rá, nem lesz részünk ebben a kellemetlen élményben. A lencse egyébként is jóval könnyebben emészthető, mint más hüvelyes, a bab vagy a borsó.

Lencsék szivárványa

Több száz fajtája létezik, itthon a barna, a zöld és a sárga a legismertebb, de egyre többen használják a vöröslencsét is. A vöröslencse nagyon hamar megpuhul, ezért currykhez, tartalmas levesekhez és ragukhoz, de akár fasírthoz is érdemes felhasználni. A hagyományos lencsefőzeléket ne ebből főzzük, hanem barna lencséből, abból is az apróbb szeműt válasszuk. A barna lencséből salátát, levest és fasírtot is készíthetünk.

Létezik még (fekete) beluga lencse és puy lencse is, ez utóbbit a lencsék kaviárjának is nevezik. Belőle salátákat, köreteket érdemes készíteni. A belga lencsét és a puy lencsét is sokáig kell áztatni elkészítés előtt, azután viszont viszonylag gyorsan megfőnek.

CATHERINE FRUHINSHOLZ / BIOSGARDEN / BIOSPHOTO VIA AFP

A lencsét zárható edényben vagy az eredeti csomagolásában egy évig lehet tárolni.

Hogyan készítsük el?

Főzés előtt lehetőleg áztassuk be a lencsét, de ha nem tesszük, akkor is hideg vízben tegyük fel, és alacsony lángon főzzük, különben szétnyílnak a szemek. Illik hozzá a babérlevél, de más zöldfűszerek is, így a kakukkfű és a rozmaring. A kicsit savanykás ízt ecet helyett citromlével érjük el, de nagyon jó hozzá a mustár is. Újévkor valamilyen füstölt sertéshússal tálaljuk. Bár hagyományosan rántással készül, sokkal finomabb lesz, ha önmagával sűrítjük.

Lencsefőzelék-recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2 darab babérlevél
  • 1 közepes fej hagyma
  • olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • mustár ízlés szerint

Öntsük az edénybe az olajat, forrósítsuk fel, majd fonnyasszuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a paprikát majd az átmosott lencsét. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól lepje el, majd sózzuk, tegyük bele a babérlevelet, és alacsony lángon főzzük, amíg meg nem puhulnak a szemek.

MINT IMAGES / MINT IMAGES VIA AFP

Ekkor még sózhatjuk ízlés szerint, valamint tegyük bele a mustárt is. Vegyük ki belőle a babérlevelet, és egy adag lencsét botmixerrel turmixoljuk össze, majd óvatosan keverjük a főzelékhez.

Ha rántással készítjük, akkor zúzzunk össze egy gerezd fokhagymát, egy kevés olajon picit pirítsuk meg, majd keverjünk hozzá 1-2 evőkanál lisztet, majd pirítsuk, amíg halvány zsemleszínű nem lesz. Vigyázzunk, meg ne égjen! A lencse főzővizéből is adjunk hozzá, keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a főzelékhez.

Ha a főzeléken kívül mást is kipróbálnánk, a vöröslencsefasírt tökéletes lesz akár a malacsült mellé kiegészítőnek, vagy vegetáriánusoknak magában is, mártogatóssal.

Vöröslencsefasírt

Hozzávalók:

  • 25 dekagramm vöröslencse
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 1 darab közepes tojás
  • 5 dekagramm zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • cayenne bors
  • bors
  • füstölt pirospaprika

A lencsét enyhén sós vízben főzzük puhára. Gyorsan, körülbelül 10 perc alatt megfő. A hagymákat vágjuk egészen apróra. A megfőtt lencsét és a vöröshagyma felét botmixerrel pépesítsük, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a többi fűszert. Keverjük hozzá a tojást, a maradék hagymát és az apróra vágott fokhagymát, a kókuszzsírt, és annyi zsemlemorzsát, hogy gyúrható legyen. Picit hagyjuk állni, majd formázzunk belőle golyókat.

Süthetjük sütőben 200 fokon, ekkor sütés előtt kenegessük meg olívaolajjal, vagy süthetjük serpenyőben olajban is.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.