Budapest önkormányzata pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: olyan ünnepi tortát szeretnének, amely „alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli”. Birses, de pisztáciás torta is nyerhet.
A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett: az elődöntőn 20 tortát kóstolt meg a zsűri szeptember 5-én. A zsűrinek öt elődöntős tortát kellett kiválasztania; a döntő október közepén lesz, akkor választják ki a Budapest 150 Tortát, ami Budapest hivatalos születésnapi tortája lesz.
A főváros sajtóközleményében azt írja: „a pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát”, emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő tortákhoz. „A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják” – mondta el az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke.
A zsűri tagjai Mautner Zsófia gasztroblogger, Dobos Evelin színésznő, Pataki Ádám, Juhos József és Balogh Nóra cukrászmesterek, Szűcs Árpád pastry chef voltak, a zsűri elnöke pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere volt, aki elmondta, „a budapestiségnek a cukrászat is része”, és ennek a nemes tradíciónak szeretne hagyományt teremteni a főváros az első Budapest tortája rendezvénnyel. „A főpolgármesterségnek vannak ugyan keserű pillanatai, de a Budapest 150 torta zsűrielnökének lenni szó szerint édes megbízatás” – mondta Karácsony.
A nyertes tortát először november 17-én, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján kóstolhatja meg a nagyközönség.
Az öt döntős torta:
- Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)
Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest - csokoládé, pisztácia; Buda - mandula; Óbuda - ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.
- Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.
- Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)
Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.
- Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)
A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.
- Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)
A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.