Élet+Stílus MTI 2023. június. 28. 09:24

Legalább egy évvel fiatalabb lett minden dél-koreai szerdán

Az ország áttért a hagyományos életkorszámításról a nemzetközileg elfogadottra.

Minden dél-koreai legalább egy évvel fiatalabb lett szerdától, amikortól az ázsiai ország áttért a hagyományos életkorszámításról a nemzetközileg elfogadottra.

A polgári törvénykönyv és a közigazgatási törvény 2023. június 28-án hatályba lépett módosításával az életkorral kapcsolatban eddig használatos hagyományos időszámítási rendszer helyét átvette a születési dátumon alapuló nemzetközileg elismert rendszer.

Korábban egy dél-koreai az általánosan elfogadott korszámítás alapján már a születése napján egyévesnek számított, és az új év első napján újabb évet adtak az életkorához.

Ugyanakkor már 1960 óta az orvosi és jogi dokumentumokban a kort a születési dátum alapján határozták meg, a nemzetközi szabályoknak megfelelően.

A dél-koreai parlament tavaly decemberben fogadta el a nemzetközi standardra való áttérésről szóló törvény, ami most lépett érvénybe.

Li Van Kju törvényhozási miniszter hétfőn hangsúlyozta, hogy az áttérés után várhatóan lényegesen kevesebb lesz a koszámítással kapcsolatos jogi ügyek és panaszok száma.

A kormány tavaly szeptemberi felmérése szerint a dél-koreaiak 86 százaléka mondta, hogy a nemzetközi szabvány szerint fogja számítani az életkorát, ha a törvény hatályba lép.

Dél-Koreában a sorkatonai szolgálat, az iskolai beiratkozás, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás korhatárának kiszámítására is más szabály vonatkozik: e szerint a személy életkora a születésekor 0, de az azt követő január 1-jén már egyéves lesz. Az illetékesek szerint ezt a számítást egyelőre nem változtatják meg.

(Nyitóképünkön egy dél-koreai nő táblán mutatja, hogy nemzetközi életkora 31 év, míg koreai életkora 33.)

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.