A Byakuyából egy adag több mint 2,2 millió forintba kerül.
Egy japán luxusfagylaltokat gyártó cég, a Cellato nemrég azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy elkészítette a világ legdrágább fagyiját, ami a Byakuya nevet kapta, ennek jelentése fehér éjszaka. Ez a nem mindennapi finomság szakéból, kétféle sajtból, szarvasgombából, szarvasgombaolajból, aranyforgácsból, bársonyos tejalapból és tojássárgájából áll össze – írja a CNN.
A fagylaltkülönlegesség tetejére parmezán kerül. Az íze rendkívül összetett, enyhén édeskés. A Byakuyát stílusos fekete dobozban kapják kézhez a vásárlók. A dobozkához egy kézzel készített kanalat is adnak, melyet a kiotói Fushimi városában élő kézművesek készítenek olyan anyagból és technikával, amiket főként templomoknál és szentélyeknél használnak.
A különleges fagylaltból egy adagnak (130 ml) az ára 880 ezer jen, vagyis átszámítva több mint 2,2 millió forint. Az édességet április közepén jegyezték be a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ legdrágább fagylaltja.
A Byakuya többek közt azért ilyen drága, mert az elkészítéshez szükséges fehér szarvasgombát az olaszországi Albából importálják. Csak ez a hozzávaló akár kétmillió jenbe (5 millió forintba) is kerülhet kilogrammonként a Guinness World Records honlapján közzétett cikk szerint. A Cellato ajánlása szerint a tálalás előtt hagyni kell egy kicsit megpuhulni a fagylaltot, mert a mellékelt kanalat csak így lehet könnyedén belemártani. Ezután kell hozzákeverni a szarvargombaolajat, ami igazán különleges ízt kölcsönöz neki.
„Több mint másfél évig fejlesztettük. Rengeteg próbálkozás, munka és kudarc van mögöttünk, de megérte, hiszen végül megtaláltuk a legfinomabb és legkülönösebb ízkombinációt" – mondta az előállító cég egyik képviselője a Guinness World Recordsnak.
A készítők egyébként azt javasolják, hogy felbontás után tíz napon belül el kell fogyasztani a Byakuyát, utána ugyanis sokat veszít az élvezeti értékéből.
Még több Élet+Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: