Élet+Stílus hvg.hu 2023. április. 03. 08:48

Annyira rákaptak a japánok a medvehúsra, hogy már automatából is árulják

A Honsú sziget északi részén található Szembokuban helyi csemegeként árult medvehúsra a tőle félezer kilométerre fekvő Tokióból is adtak le rendelést.

Japán egy új, friss medvehúst árusító modellel bővítette az automatái nagy és eklektikus tárházát, amely nem várt sikert aratott – írja a Guardian. Az északi Akita prefektúrában található automata a sajtóbeszámolók szerint folyamatos vásárlóáradatot vonzott, mióta a tavalyi év végén felállították.

A medvehús, amelyet 250 grammos kiszerelésben, 2200 jenért (kb. 5800 forint) árulnak, népszerűnek bizonyult a közeli Szemboku város vasútállomásán leszálló utasok körében, de az üzemeltető a mintegy 500 km-re lévő Tokióból is kapott megrendeléseket.

Az automatát, amely helyi különlegességként hirdeti tartalmát, helyben elejtett vadmedvével töltötték fel és sovány, illetve zsíros hús keverékét árulja – írta egy helyi lap. A hús olyan medvékből származik, amelyeket egy környékbeli vadászklub tagjai ejtettek el a hegyekben – tette hozzá a lap. Az automata novemberben jelent meg, miután a Szoba Goro, egy helyi étterem turistacsalogatóként felvette a medvehúst az étlapjára.

A medvehúsfogyasztás Japán északi részén elég gyakori, ahol konzervekben, sőt instant curryként is árulják. Íze enyhén vadízű, egyesek a szarvashoz hasonlítják, és gyakran sűrű raguként tálalják.  Az emberek kapcsolata a medvékkel Japánban nem korlátozódik a vacsoraasztalra. A medvékkel való találkozások száma az elmúlt években emelkedett, a 2009-es becsült 4800-ról 2020-ra több mint 20 000-re, ezek során ráadásul két ember meghalt és 158 megsérült – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

Japán mindenütt jelenlévő automatái számtalan élelmiszert árulnak, az olyan alapvető élelmiszerektől kezdve, mint a hideg és meleg italok, egészen az ehető rovarokon és a hamburgereken át a bálnahúsig.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.