Élet+Stílus hvg.hu 2023. január. 16. 17:42

“Kicsit mindannyiunk halottja is ő” – így emlékszik TGM-re Iványi Gábor

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a '70-es évek óta ismerte a filozófust.

A demokratikus ellenzék és a rendszerváltó szabad Magyarország kibontakozása kapcsolta össze Iványi Gábort és a vasárnap elhunyt Tamás Gáspár Miklóst – írja közleményben az Iványi vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

A filozófus egy politikai okokból kiüldözött, majd a világi hatóságok által is meghurcolt teológusok, lelkészek számára szervezett „lakás akadémián” tanított filozófiatörténetet és bibliai görögöt – Iványi visszaemlékezése szerint egy ilyen alkalmon ismerkedtek meg egymással.

„Sokat jelentett számunkra megalkuvást nem tűrő egyenessége, szókimondása, egyértelmű szolidaritása, s mind azok az értékek, amelyeket baloldali liberális értelmiségiként igen magas szinten képviselt. Kicsit mindannyiunk halottja is ő” – emlékezett vissza a lelkész TGM-re, "Gazsira".

Tamás Gáspár Miklós néhány emlékezetes, a HVG-ben megjelent írását itt gyűjtöttük össze, a hvg360-on pedig Hont András emlékezett a filozófusra:

Hont András: TGM meghalt

s csak azért nem sorolhatjuk, hogy mi minden száll vele a sírba, mert ha őszinték vagyunk magunkhoz és hozzá, akkor pontosan tudjuk, hogy a rengeteg dolog közül, amely életében foglalkoztatta, oly sok minden évtizedek óta halott. Írásai egy jelentős részében letűnt eszmék, elmúlt világok, elpárolgott érzelmek, felszívódott hangulatok, feledésbe merült szereplők néhol szomorkás, néhol pajkos, de idealizálástól és nosztalgikus sóhajoktól mentes krónikása.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.