Mivel közvetlenül a termelőtől veszi az árut a vásárló a Zuglói Kenyérközösségben, a drágulás is kisebb mértékű.
A DW Magyarnak nyilatkoztak a Zuglói Kenyérközösség alapítói, akik elmondták, hogy a heti egyszeri átadónapon a vásárlók még akár olcsóbban is hozzájuthatnak az egészséges élelmiszerekhez, mint a szupermarketekben. "Már az is előfordult, hogy nálunk volt olcsóbb a tojás" - mondja Csernovitz Adél alapító, és hozzáteszi, hogy mivel az értékesítési láncból kiesnek a nagykereskedők - hiszen a közösségben a vásárló közvetlenül a termelőtől veszi át a terméket -, a "bio és vegyszermentes élelmiszerek nem drágultak annyira. Jobban emelkedett a szupermarketekben a termékek ára, mint a termelőknél" - fogalmaz a riportban Csernovitz.
Az alapító 2019-ben a fia ételérzékenysége miatt határozta el, hogy megpróbál olyan élelmiszerekhez, elsősorban kenyérhez hozzájutni, amely egészséges, fölösleges adalékanyagoktól mentes. Egy barátnőjével szervezték meg a Zuglói Kenyérközösséget abból a célból, hogy minél több bio termelőt összekapcsoljanak a potenciális vásárlókkal. Az első kóstoló napra személyesen hívták meg a vásárlókat és a termelőket is. Azóta heti egyszer tartanak piacot a Zuglói Kenyérközösség Budapest környéki termelői, akik olyan pékárukat, húsokat, zöldségeket, sajtokat tesznek ki a pultra, amelyek vegyszermentesek.
Ma körülbelül 100-150 család vásárol ezeknél a termelőknél. A DW megjegyzi, hogy Magyarországon a becslések szerint körülbelül 50 hasonló bevásárlóközösség működhet.