Élet+Stílus hvg.hu 2022. augusztus. 11. 16:25

Külföldre költözött magyarok véleményére kíváncsi a Kisebbségkutató Intézet

Külföldre emigrált magyarok, figyelem! Új, nagyszabású kutatást indított az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Kisebbségkutató Intézete, és a többi között arra kíváncsiak, hogy ki milyen okból döntött a kivándorlás mellett.

Az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete a külföldre költözött magyarok körében végez kutatást, ehhez várják az önként jelentkezőket.

A kutatók például arra kíváncsiak, hogy milyen okból döntöttek az emigrált magyarok a kivándorlás mellett, mennyire illeszkedtek be az új környezetükbe, illetve milyen kapcsolatokat ápolnak más magyarokkal és Magyarországgal. Kíváncsiak arra is, hogy miként élték meg a külföldön élő magyarok a Covid–19 világjárványt és az ukrajnai háború hatásait.

Megjegyzik: a kétezres évek közepén felgyorsuló, és sokak számára újdonságot jelentő elvándorlás napjainkra természetes, hétköznapi jelenséggé vált Magyarországon.

Az elmúlt másfél évtizedben több százezer magyar költözött el itthonról. Ez a legújabb kivándorlási hullám régóta az érdeklődés középpontjában van: társadalomtudományi kutatások, közéleti-politikai viták, médiatudósítások és színházi, irodalmi művek foglalkoztak, foglalkoznak a témával. Az elmúlt években a Társadalomtudományi Kutatóközpont két online felmérés és több interjús adatfelvételt is végzett külföldön élő magyarok körében, a kérdőíves módszerekkel együttesen több mint 20 ezer embert megkérdezve. A kutatások eredményeiről ittitt és itt (295–324. oldal) olvashatnak bővebben.

Mint fogalmaznak, a jelenlegi felmérés is ennek a sorozatnak a része, az adatfelvétel várhatóan szeptember közepéig zajlik majd, az első eredményeket legkésőbb jövő év elején fogja a Társadalomtudományi Kutatóközpont közölni.

A kutatást Kovács Eszter és Papp Z. Attila vezetik, az online felmérésre itt lehet jelentkezni.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.