Élet+Stílus hvg.hu 2021. november. 08. 10:52

87 évesen szerzett egyetemi diplomát egy Srí Lanka-i nagymama

A tanulás szenvedélye nem korkérdés.

Varatha Shanmuganathannak 87 évesen hét unokája van, a tudásvágyát azonban a fiatalok is megirigyelhetik. A CNN tudósítása szerint ugyanis, amikor épp nem Scrabble-t játszik, vagy táncol és énekel az unokáival, akkor az álmait kergeti, egész pontosan egy egyetemi diplomát, amelyet meg is szerzett a kanadai York Egyetemen politikatudomány szakon.

„Nagyon érdekes. November 1-jén csak egy hétköznapi nő voltam, aki a hétköznapi életével foglalkozott. November 2-án, amikor diplomáztam, minden megváltozott” – mondta a CNN-nek. Varatha Shanmuganathan ugyanis a kanadai egyetem legidősebb diplomása lett. A diplomamunkáját a Srí Lanka-i polgárháborúból írta. A friss diplomás azt mondta, mindig is arról álmodott, hogy politikatudománnyal foglalkozzon, és ezt a felsőoktatásban tegye.

A 26 éven át tartó Srí Lanka-i polgárháborúnak 2009 májusában lett vége, a véres konfliktusban csaknem 70 ezer embert gyilkoltak meg. „Hangosan és világosan el akartam mesélni az országom történetét minden generációnak…, és azt, hogy mindenkinek a békére kellene törekednie” – magyarázta a motivációját.

A most 87 éves nagymama 2004-ben költözött Kanadába, hogy a már ott élő lányával legyen. Amikor kiderült számára, hogy az egyetem ingyen kínál kurzusokat, azonnal tudta, hogy itt az esély, hogy valóra váltsa az álmát. 2019-ben kezdte meg az egyetemi tanulmányait, és a járvány alatt is folytatta. November 2-án négyezer más diákkal lett az egyetem végzőse.

Bár ezt az álmát már valóra váltotta, a 87 éves diplomásnak vannak még tervei, könyvet készül írni a háborús utáni Srí Lankáról és a béke esélyeiről. Azt reméli, a története másokat is inspirál majd arra, hogy magukban nézzenek, és találják meg a szenvedélyüket.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.