Élet+Stílus hvg.hu 2021. augusztus. 03. 11:16

Hetven éve nem láttak ilyen állatot Magyarországon

És összesen is ez a faj mindössze harmadik megfigyelése az országban.

Fiatal héjasast fotóztak le 2021. július 30-án a rábapatyi kavicsbányatavaknál. A megfigyelésre minden madarász felkapta a fejét, mivel ennek a madárfajnak eddig mindössze két előfordulása volt ismert Magyarországról – írja a Magyar Madártani Egyesület: 1907 szeptemberében a ma Abához tartozó Kajtorszentiván mellett, 1943 tavaszán pedig Kevermes környékén lőttek egy-egy madarat.

Mivel a madáron színes gyűrű és jeladó is volt, azt is megállapították, hogy a fiatal hím madár Görögországból származik, és idén tavasszal jelölték meg fiókaként Ándrosz szigetén.

Sőt a jeladó miatt a héjasas teljes útvonala is ismert: a madár Görögországból szinte egyenes vonalban, északnyugati irányban szelte át a balkáni országokat, Magyarországon pedig Somogy megyében, a Balatonnál, a Rábaköznél is járt, átrepült Ausztriába, de végül visszatért Győr-Moson-Sopron és Vas megye határába.

A héjasas elterjedési területe Észak-Afrikától és az Ibériai-félszigettől Dél-Kínáig, illetve a Kis-Szunda-szigetekig húzódik, azonban nem összefüggő. Jelentős állományai élnek Észak-Afrikában és a Pireneusi-félszigeten, illetve Dél-Franciaországban. A Földközi-tenger medencéjében többfelé költ kisebb-nagyobb területen. A becslések szerint európai állománya 1100–2400 párra tehető, amelyből kb. 750 pár Spanyolországban, 128–150 pár Portugáliában, 100–140 pár Görögországban költ. Európai állománya stabil, egyes területeken csökken – írja a Madártani Egyesület.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.