Bár máskor februárban hirdetik ki, melyek voltak az év legjobb éttermei Budapesten és az országban, idén nyárra csúszott a díjátadó.
2019 és 2020 után idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand étterem kapta meg az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjat – számolt be róla a Dining Guide gasztronómiai szaklap.
Az Év Vidéki Étterme Díj nyertese a tatai Platán Gourmet Étterem lett, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a miskolci és debreceni Pizza, Kávé, Világbéke egységek érdemelték ki. Az Év Ifjú Séftehetsége Mede Ádám, a Laurel Budapest konyhájának vezetője, míg az Év Szervizembere Bajusz Gergely, az Avalon Ristorante meghatározó személyisége lett. Az Év Cukrászdája Díjat 2021-ben is a Mihályi Patisserie kapta. Az idén másodszor átadott Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest nyerte el, a Dining Guide Életműdíját László Árpád, a Robinson Restaurant tulajdonosa vette át. Az Év Ígéretes Étterme az újonnan nyílt Spago by Wolfgang Puck Budapest.
Idén először Fairplay Díjat is átadtak, amellyel azt az éttermet díjazták, amelyik a járvány alatti időben munkavállalóiért a leginkább helyt állt. Ez a díj a Rosenstein Vendéglő tulajdonosainak járt; szintén ők kapták az Év Szerethető Étterme Díjat is.
A Dining Guide TOP10 étterem-ranglistájának felállításában idén is a világ legfontosabb éttermi kalauza, a Michelin korábbi igazgatója, Fausto Arrighi segédkezett: ő a zsűrizés utolsó fázisában, a 20 legjobb étterem tesztelésére érkezett az országba. Arrighi „vezető tanácsadói jelenlétével ötödik éve segíti az Étteremkalauz munkáját. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így vele egy olyan nemzetközi értelemben is jól megfogalmazott szaktekintély segíti a Dining Guide munkáját, aki jól ismeri a széles értelemben vett magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét. A Michelin-nél 36 évet eltöltő igazgató, inspektor az élete folyamán több mint 10 000 étterem teljesítményét mérte fel, és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett” – írja a portál.
A 2018-ban nyitott Standról, amely így már harmadik éve Az Év Étterme Díj nyertese, a szaklap azt írja: „A decens, minden elemében kifinomult precizitással, világszínvonalú szakmaisággal vezetett csúcsétterem nyitása óta magyar alapanyagokkal, elegánsan átdolgozott és megjelenített tradíciókkal nyűgözi le a külföldi vendégeket és a gasztronómiát értő és érző lokálpatriótákat. (…) Örömmel integrálják fogásaikba a szélesebb körben mellőzött, de élményszerű összetevőket, ezzel vátesz szerepben trendet is diktálnak. A gulyás, a kecsege és a somlói örök szereplők a Stand menüiben – ezek a fogások hamar legendásak lettek.”
A legjobb 10+2 étterem listája a következő:
- Stand Étterem – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
- Pasztell Étterem – Erdei János, séf
- Platán Gourmet – Pesti István, séf
- Rumour by Rácz Jenő – Rácz Jenő, séf
- Salt Budapest – Tóth Szilárd, séf
- Textúra – Sárközi Ákos, séf
- Arany Kaviár Étterem – Kanász László, séf
- Essência Restaurant – Tiago Sabarigo, séf
- Laurel Budapest – Mede Ádám, séf
- Stand 25 Bisztró – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
- Bisztró42 (Esztergom) – Barna Ádám, séf
- Anyukám Mondta Étterem (Encs) – Dudás Szabolcs, séf
Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:
