Élet+Stílus MTI 2021. május. 12. 13:41

Kiutasítottak az új-zélandi parlamentből egy képviselőt, mert harci táncba kezdett

A maori képviselőnek már korábban is meggyűlt a baja a parlamenti szabályokkal.

Kiutasították szerdán az új-zélandi parlament ülésterméből Rawiri Waititit, a Maori Párt társelnökét, miután hagyományos maori harci táncot, hakát mutatott be tiltakozásul az ellenzéki Nemzeti Párt „rasszista retorikája és propagandája” ellen.

Judith Collins, a Nemzeti Párt vezetője mintegy két hete rendszeresen felszólal Jacinda Ardern miniszterelnök ellen amiatt, hogy utóbbi keresi annak módját, hogy az őslakosok jobban gyakorolhassák jogaikat, Collins szerint ez ugyanis egy "szakadár terv" részét képezi.

A feszültség tovább nőtt szerdán, miután Debbie Ngarewa-Packer, a Maori Párt társvezetője arról kérdezte Ardernt: rasszistának tartja-e "a maorik elleni folyamatos támadásokat", utalva Collinsra. Trevor Mallard parlamenti elnök a kérdésre azt válaszolta: ennek megválaszolása nem a miniszterelnök dolga. Waititi ekkor felállt, és azt mondta: az elmúlt hetekben az őslakosokkal szembeni "rasszista propagandát kellett" hallgatnia, és számonkérte a parlamentet ezzel kapcsolatban. Mallard ekkor megkérte, hogy üljön le, Waititi ekkor kezdett hakába. Mallard ezt követően kiutasította az ülésteremből Waititit, aki bírálta a parlamentet a "rasszizmus eltűrése" miatt.

Nem ez az első alkalom, hogy Waititit kiutasították az ülésteremből: februárban azért kellett távoznia, mert visszautasította, hogy nyakkendőt viseljen, azzal érvelve, hogy az nem képezi a hagyományos maori viselet részét, és "gyarmati ruházat".

Az ötmillió lakosú Új-Zéland mintegy 850 ezer lakosa a maori népcsoporthoz tartozik. Nagy részük szegénységben, anyagi bizonytalanságban él, és szociális problémákkal küzd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?