Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 09. 09:05

A PDSZ üdvözli a középiskolai nyitás halasztását, de szerintük ez kevés

A szakszervezet üdvözli a szóbeli érettségi eltörlését és a középiskolai nyitás elhalasztását, de szerintük a többi oktatási intézményben sem szabadna nyitni április 19-én.

Az eredeti tervek szerint április 19-én nyitott volna az összes iskola, Orbán Viktor miniszterelnök azonban péntek reggel bejelentette, a középiskolákat nem érdemes pár napra kinyitni – az érettségikre tekintettel –, egyszerűbb, ha ott május 10-én indítják a személyes oktatást. Eldöntötték azt is, csak írásbeli érettségi lesz idén is.

„Örülünk Orbán Viktor bejelentésének, de az nincs rendben, hogy az nem vonatkozik a többi oktatási intézményre – mondta a hvg.hu-nak Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke. Az általános iskolákban, óvodákban nagy a fertőzésveszély, hiszen ott a biztonságos távolságtartás, a maszkviselés betarthatatlan, így nem tudjuk elfogadni, hogy ezek az intézménytípusok kinyitnak április 19-én. A döntés szakmán belül is feszültséget kelt a szülők és pedagógusok között is.

A PDSZ péntek délelőtt tart országos választmányi ülést, ott döntenek a további lépésekről.

Korábban a PDSZ arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy ne menjenek április 19-én be az iskolákba dolgozni. „A hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadhatjuk a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását – míg a munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk” – írták közleményükben, amiben kifejtik, hogy mit kell tenniük szerintük a tanároknak. A PDSZ úgy véli, a tanároknak kötelessége is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható.

Komjáthy Anna szerint a kormány döntésében közrejátszhatott, hogy kiszivárgott ez a kezdeményezésük, mint mondta, korábban a pedagógusok oltásának bejelentését is megelőzte egy PDSZ-akció tervének nyilvánosságra kerülése.

A PDSZ több mint ötezer fő részvételével zajlott, március végén lezárult kutatásából egyébként az derült ki, hogy tízből több mint hat oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust, 84 százalék pedig nem látja biztosítottnak a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Serdült Viktória 2021. június. 18. 11:00

Ha nem marad, akivel a szexről lehetne beszélni az iskolában, akkor marad a net

Úgy akarja kitiltani a szexuális neveléssel foglalkozó civil szervezetek egy részét az iskolákból a kormány, hogy a tanárképzés alatt egyáltalán nem készítik fel a leendő pedagógusokat, hogyan beszélgessenek diákjaikkal a témáról. Szerencsés esetben a védőnő segít, a legtöbb gyerek viszont még mindig a pornóból tájékozódik. Szakemberek attól tartanak, hogy a listázás miatt a gyerekek nem kapnak elég információt, pedig igenis igénylik, hogy a nemi identitásról, vagy akár a homoszexualitásról is beszéljenek.