Élet+Stílus MTI 2021. április. 08. 08:34

Egy 40 éves cirkuszi elefánt megmentésére indult akció Mexikóban

Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy megmentsenek egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette életét a Jalisco állambeli Guadalajarában.

Az állatos cirkuszi mutatványok hat évvel ezelőtti betiltása óta Mexikóban az egykori cirkuszi vadállatok 80 százaléka pusztult el és további 20 százalék – köztük több oroszlán és tigris – tengődik fogságban rettenetes körülmények között, mert bevétel híján gazdáiknak nincs pénzük az etetésükre, gondozásukra.

Az akció kezdeményezői megvásárolták és kedden megszabadították láncaitól a Big Boy néven ismert egykori cirkuszi elefántot, hogy előbb a 700 kilométerre északra fekvő Culiacán állatkertjébe szállítsák rehabilitációra, majd egy külön az elhagyott állatok befogadására létrehozandó tágas rezervátumban helyezzék el.

A kihalás fenyegette ázsiai elefántokhoz tartozó Big Boy életéből három évtizedet töltött ketrecbe zárva egy cirkuszban. 2015 óta már nem kellett fellépnie a manézsban, viszont gazdái nem is törődtek vele megfelelően, és a szabadságát sem nyerte vissza.

Az öttonnás állat közúti átszállítása Jalisco államból az északi Mexico államba nagy kihívás elé állítja a szervezőket, ezért az elefántot a Mexikói Állatkertek, Keltetők és Akváriumok Szövetségének (AZCARM) számos specialistája kíséri el útján.

Az AZCARM már korábban megpróbált átalakítani egy területet Jalisco államban a tervezett Ostok Állatmenhely számára, de a projekt tavaly megrekedt a közbiztonság megromlása miatt Chalco város polgármesterének meggyilkolása után. A projektet most újraindítják.

Képünk illusztráció.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.