Élet+Stílus hvg.hu 2021. március. 25. 16:46

Táplálkozási ajánlást adott ki koronavírusból gyógyultaknak a dietetikusok szövetsége

Az ízérzékelés vagy a szaglás csökkenése esetén érdemes különböző állagú és hőmérsékletű ételekkel kísérletezni az MDOSZ szerint.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A koronavírusból felgyógyultaknál csökkenhet az étvágy, illetve hosszú távon megmaradhat az ízérzékelés és/vagy a szaglás hiánya. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ezért összeállított egy ajánlást a betegség utáni regenerációhoz.

A dietetikusok azt ajánlják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását. Azt írják, hogy érdemes gyakran és keveset enni, úgy, hogy a főétkezések közé beiktatunk 2-3 kisebb étkezést. Inkább részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát, és fogyasszunk bőségesen folyadékot.

Az MDOSZ külön ajánlásokat fogalmaz meg az ízérzékelés és szaglás csökkenésének esetére. Azt írják, hogy nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket, az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek. Az ajánlás szerint a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni. Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.

Az ajánlás szerint fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket, szájszárazság esetén pedig gyakrabban öblítsünk szájat, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása – írják.

Fáradtság vagy légszomj esetén a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztását ajánlják.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.