Élet+Stílus 2021. február. 27. 08:32

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

A pszichiáter szerint rengeteg belső munkánk van a járvánnyal.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Csernus Imre a járvány és a korlátozások hatásairól beszélt az Indexnek adott interjúban. Ahogy korábban a HVG-nek is hangsúlyozta: a bezártság azt eredményezte, hogy az emberek kénytelenek voltak szembenézni a konfliktusaikkal, félelmeikkel, és már nem tudtak elmenekülni előle.

Csernus Imre: A magyarok jelentős része öntudatlanul viszonyul az életéhez

A félelem és a járvány összefüggéséről is elméletet gyárt Főnix című új könyvében a megosztó és provokatív pszichiáter. Csernus Imre az önmagát is elégetve újjászülető mitikus madárral jelképezi a kívánatos megújulást.

„A bezártság ideje alatt a legtöbb ember konfrontálódik számos olyan félelmével, amelytől a korábbi megszokott nyüzsgés megkímélte. Mert előtte dolgozott, sportolt, elfáradt, beesett az ágyba, másnap pedig kezdte elölről az egészet” – mondta a pszichiáter. Szerinte most azok a pszichotraumák jönnek elő, amelyekkel „a többség csak akkor foglalkozik, ha már nagyon nagy a tűz, az intő jelekre viszont nem figyel oda.”

Csernus Imre szerint az emberek többsége nem kezelte túl jól a helyzetet: „Az emberek, ahelyett, hogy már a bezártság alatt elkezdtek volna foglalkozni a különböző konfliktusaik oki megoldásával, tünetileg próbáltak kompenzálni. Például amikor májustól enyhültek a korlátozások, úgy igyekeztek ellensúlyozni, hogy ezerrel elkezdtek fogyasztani, hogy csillapítsák a kiéhezettségüket. Ez történt Lengyelországban is, amikor a nyitás után mindenki merev részeg volt. Ám ez csak a probléma tüneti kezelése, az emberek nagy része ettől függetlenül cipelte tovább a feszültséget, majd jöttek az újabb korlátozások.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba, Csernus eléggé egyértelmű választ adott: „Soha!” Szerinte ugyanis „azok, akik ezt nem oldják meg, állandóan cipelik magukkal az ettől az állapottól való rettegésüket.”

Csernus Imre a veszélyhelyzet március 15-ei meghosszabbításáról azt monda:

Az állam valószínűleg már belátta, ha most egy hónappal meghosszabbítja a korlátozásokat, az nagy feszültséget eredményezett volna, ezért inkább kicsiben gondolkodik, mivel ez a rövid idő aránylag belátható. Csakhogy a számok a legkevésbé sem azt mutatják, hogy március közepén bármi változás történne.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról