Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 23. 09:10

Tóth Krisztina: A legelszántabb Jókai-rajongók se tegyenek kutyaszart a postaládámba

Az író kicsit megpiszkálta a kötelező olvasmányokat, rögtön nekiestek a kommentelők.

Mintha csak szentségtörést követett volna el – a kommentelők reakciójából legalábbis ezt gondolhatnánk Tóth Krisztina véleményéről, aki a Könyves Magazinnak többek között azt fejtegette, hogy mit kellene felvenni és levenni a kötelezőirodalom-listákról. Az író, abból kiindulva, hogy a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek, két könyvet tart károsnak, és venne le a kötelező listáról: Jókai Mór Az arany ember című regényét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét.

A felvetés valamiért sok kommentelőt kiborított, sokan hangot is adtak nemtetszésüknek, a mód, ahogyan ezt tették azonban újabb reakcióra késztette Tóth Krisztinát, aki a Facebook-oldalán tisztázott néhány dolgot. Itt – a kommentkultúrát is bírálva – többek között ezt írja:

  • Betiltásról senki nem beszélt, a véleményemet kérdezték. Szabad elmondanom, ugye? Vagy maga a vélemény van betiltva?
  • Egy írót nem illik ismeretlenül letegezni. Lekurvázni, csak mert valamiről mást gondol, főképpen nem. Bájtalan gesztus.
  • A költőnő szépen hangzik, kissé a tőgypörköltre hajaz, de van ám nekem számtalan prózakötetem. Angolul, németül, spanyolul, olaszul, finnül, svédül satöbbi. Bár tudjuk, az író ezen a vidéken férfiember, de mégis jelzem azért – még mindig halkan.
  • Azt kérném, hogy még a legelszántabb Jókai-rajongók se tegyenek kutyaszart a postaládámba. Gusztustalan dolog. Nem illik ilyet csinálni.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Kedves Kommentelők!1. Minden, amit a kötelező olvasmányok témájában gondolok, olvasható az eredeti interjúban. Az...

Posted by Tóth Krisztina on Monday, 22 February 2021

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.