Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 07. 10:34

Feltalálták a környezetkímélő sört és sörkorcsolyát

Egy új technológia gondoskodik róla, hogy kevésbé legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha megjön a kedvünk a nassoláshoz.

Egy olyan élelmiszeripari technológiát sikerült egy 14 fős brit startupnak, a CCm-nek fejlesztenie, amely akár 70 százalékkal kevesebb széndioxid-kibocsátással jár. A fejlesztésre azonnal le is csapott a Walkers snackgyártó vállalat – írja a BBC.

Mivel csupán az a tény, hogy eszünk és élelmiszerre van szükségünk – így az élelmet meg kell termelni, elő kell állítani, be kell csomagolni, és el kell szállítani –, az összes károsanyag-kibocsátásunk egyharmadért felelős, a fejlesztés fontos mérföldkő lehet.

A technológia lényege, hogy a sör erjesztése során keletkező szén-dioxidot a burgonyahulladékhoz használják fel, így műtrágya keletkezik, amit aztán következő évben a chipsek alapanyagának, a burgonyának a földjébe lehet keverni. Ezzel egyrészt mérsékelik a sörfőzde károsanyag-kibocsátását, másrészt a műtrágya előállítása is megúszható jelentős emisszió nélkül.

A környezetkímélő módon előállított műtrágyát idén tesztelték, jövőre élesben is elkezdődhet az alkalmazása a Walkers leicesteri gyárában, és 2022-ben már a sörfermentálás során keletkezett szén-dioxiddal készített műtrágyát fognak a burgonyatermesztéshez használni.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.