Túl sok gyalogost ütnek el, megváltozhat a KRESZ
Élet+Stílus hvg.hu 2020. július. 11. 09:26

Túl sok gyalogost ütnek el, megváltozhat a KRESZ

Évente több mint ezer gyalogost gázolnak el a zebrán, a független Székely Sándor ezért több változtatást is javasol.

Az Innovációs és Technológiai minisztérium felkarolta Székely Sándor független országgyűlési képviselő kezdeményezését az úgynevezett "zebraminimumról", amellyel a képviselő csökkentené a balesetek számát - írja az atv.hu. Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el az utakon, 40 százalékukat a zebrán.

Székely szerint újra kellene festeni a zebrákat, és módosítani a KRESZ-t. Felvetése szerint például az iskolák, óvodák környékén 40 km/órával lehetne közlekedni.

A képviselő javaslatát az országgyűlés illetékes bizottság is támogatta, az ITM-ben pedig létrejött a részletekkel foglalkozó bizottság. A rendőrség viszont nem változtatna a KRESZ-en. Berzai Zsolt alezredes szerint elkerülhetők lennének a balesetek, ha az autóvezetők a közlekedés szabályait betartva, tehát kellő óvatossággal, körültekintéssel, lassabban közelítik meg a zebrákat, a gyalogos pedig körülnéz, mielőtt az úttestre lép, még akkor is, hogyha neki van elsőbbsége.

A Budapesti Autósok Közösségnek társalapítója, Csősz Krisztián a 40 km/órás korlátozásról azt mondta,

"Ez valóban hozhatna abból a szempontból eredményt, hogy ilyen esetben a gyalogos nem sérül annyira meg, ugyanakkor rengeteg hátránnyal is jár, környezetszennyezéstől kezdve az agresszióig, feszültséget okozna ez a sofőrökben."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.