Élet+Stílus Tóth Sándor 2019. szeptember. 27. 16:09

A legjobb dolgok sötétben történnek

Új eljárással készült termékkel akarja meghódítani a pezsgő szerelmeseit egy szlovén pincészet.

A muravidéki Gornja Radgona (régi magyar nevén Regede vagy Felsőregede) 170 éves Radgonske Gorice borászatának mélysötét barlangpincéiben érlelik azt a pezsgőt, amelyet 2020-tól fognak forgalomba hozni.

Ez lesz a világon az első olyan pezsgő, amely fénytől érintetlen. A „Vissza a sötét oldalra” elnevezésű projekt keretében indulásként kétezer palackot dobnak piacra, pontosabban remélik, hogy weboldalukon keresztül ez a mennyiség már előrendelésben elfogy.

Nézzük, mi is a lényege a már eddig is több díjnyertes pezsgőt és bort jegyző pincészet újdonságának.

A pezsgő alapjául szolgáló válogatott Chardonnay szőlőt holdtalan éjszaka szüretelik. Ezt követően az előállításhoz szükséges összes műveletet teljes sötétségben, éjjellátó szemüvegben végzik. A champagne-i módszer szerint készülő ital másodlagos erjedése palackban megy végbe. Majd fekete üvegekben, természetes körülmények között, abszolút sötét pincékben érlelik három évig. Végül a palackokat sötétszínű fóliába csomagolva, a fénytől védve juttatják el a fogyasztókhoz.

A projekt azoknak a kutatásoknak a nyomán született, amelyek szerint a nappali vagy mesterséges megvilágítás hatására úgynevezett fényaromák alakulhatnak ki a borban/pezsgőben, nem kívánatos ízhatást okozhatva. A fény ugyanis lebontja a bor/pezsgő riboflavinjét, amely fotóoxidációs katalizátoraként működik, és ennek eredményeként hidrogén-szulfid, metántiol és metil-szulfid képződik. Az új pezsgőkészítési eljárás alapját feltehetően egy, az American Journal of Enology and Viticulture tudományos folyóiratban közzétett korábbi publikáció képezte.

Már csak az a kérdés, ha átállunk a sötét oldalra, akkor a szlovén pincészet új pezsgőjét inni is sötétben vagy becsukott szemmel ajánlott-e. Pláne, hogy, szlogenjük szerint:

a legjobb dolgok sötétben történnek.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: